Na východe Veľkej Británie objavili nový prípad vtáčej chrípky

LONDÝN 12. novembra (SITA/AFP) - Britskí veterinári v pondelok nariadili likvidáciu približne 5 tisíc kusov vtákov po tom, čo na farme na východe krajiny objavili nový prípad vírusu vtáčej chrípky, informovali úrady. Výskyt vírusu vtáčej chrípky H5, ktorý nemusí byť totožný so smrteľným ázijským kmeňom, sa objavil na farme neďaleko mesta Diss, uviedol ...

LONDÝN 12. novembra (SITA/AFP) - Britskí veterinári v pondelok nariadili likvidáciu približne 5 tisíc kusov vtákov po tom, čo na farme na východe krajiny objavili nový prípad vírusu vtáčej chrípky, informovali úrady.
Výskyt vírusu vtáčej chrípky H5, ktorý nemusí byť totožný so smrteľným ázijským kmeňom, sa objavil na farme neďaleko mesta Diss, uviedol hovorca ministerstva životného prostredia, potravinárstva a rozvoja vidieka (Defra). Okolo farmy zriadili trojkilometrovú ochrannú zónu a desaťkilometrovú kontrolnú zónu.

"Ide o vírus H5, no nevieme, o ktorý kmeň," povedal hovorca pre agentúru AFP a dodal, že prebieha testovanie, ktoré určí, či ide o smrtiaci kmeň H5N1. Všetko vtáctvo na farme vrátane moriek, kačíc a husí podľa hovorcu zlikvidujú.

Vtáčia chrípka sa v Británii objavila po prvý raz od mája, keď sa dieťa vo Walese nakazilo málo nebezpečným kmeňom vírusu. "Všetci musia byť opatrní. Ide o vtáčiu chrípku. Vyzývame všetkých chovateľov hydiny k ostražitosti," povedal pre televíznu stanicu Sky News námestník ministra životného prostredia Fred Landeg.

SITA/AFP