Fajčenie je najväčšia neinfekčná epidémia

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) - Fajčenie predstavuje najväčšiu neinfekčnú epidémiu dnešnej doby, informoval dnes na tlačovej besede Prof. MUDr. Ladislav Chovan, CSc. Najčastejšou chorobou vyplývajúcou z tejto závislosti je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), ktorá postihuje stále väčšiu časť dospelej populácie na Slovensku aj vo svete. ...

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) - Fajčenie predstavuje najväčšiu neinfekčnú epidémiu dnešnej doby, informoval dnes na tlačovej besede Prof. MUDr. Ladislav Chovan, CSc. Najčastejšou chorobou vyplývajúcou z tejto závislosti je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), ktorá postihuje stále väčšiu časť dospelej populácie na Slovensku aj vo svete. Chronický zápal a deformácia najdrobnejších dýchacích ciest v spojení so zánikom pľúcnych mechúrikov spôsobujú znížený prietok vzduchu. Ochorenie spôsobuje zápal v celom organizme, pretože sekundárne napáda aj iné časti tela, napríklad srdce, priečne pruhované svalstvo alebo kosti. Na celom svete je 300 miliónov ľudí, ktorí trpia ochorením CHOCHP a toto číslo stále narastá. Žiadne iné ochorenie nemá taký rýchly nárast úmrtnosti ako CHOCHP, preto v roku 1997 vznikla svetová iniciatíva GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), ktorej cieľom je upozorňovať verejnosť na závažnosť ochorenia, znižovať chorobnosť i úmrtnosť pacientov. Iniciatíva sa usiluje o zlepšenie diagnostikovania, liečby i prevencie ochorenia CHOCHP. Informovala o tom dnes odborníčka ministerstva zdravotníctva Prof. MUDr. Eva Rozborilová, CSc. Na Slovensku je diagnostikovaných vyše stotisíc pacientov s CHOCHP, no predpokladaný počet postihnutých je približne 300-tisíc osôb. Fajčenie je na Slovensku príčinou asi 11-tisíc úmrtí ročne, uviedol profesor Chovan.

Pripomenutím nebezpečenstva fajčenia a rozšírenia chronickej obštrukčnej choroby pľúc je Svetový deň CHOCHP, ktorý tento rok pripadá na 14. novembra. Upozorňuje aj na potrebu vytvorenia Národného programu zdravia pľúc, ktorý by venoval primeranú pozornosť prevencii, diagnostikovaniu i liečbe pľúcnych ochorení.

SITA