Vplyv minimálnej siete na štruktúru nemocníc je nejasný

TRENČÍN 12. novembra (WEBNOVINY) - Zatiaľ nie jasné, do akej miery ovplyvní štruktúru nemocníc na Slovensku verejná minimálna sieť zdravotníckych zariadení, ktorú presadil minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Vyplýva to z vyjadrenia generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Antona Kováčika. Generálny riaditeľ VšZP po pondelkovom ...

TRENČÍN 12. novembra (WEBNOVINY) - Zatiaľ nie jasné, do akej miery ovplyvní štruktúru nemocníc na Slovensku verejná minimálna sieť zdravotníckych zariadení, ktorú presadil minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Vyplýva to z vyjadrenia generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Antona Kováčika. Generálny riaditeľ VšZP po pondelkovom prvom rokovaní medzi poisťovňou s 2,9 mil. poistencami a vedením združenia samosprávnych krajov SK-8 povedal, že poisťovňa bude uzatvárať zmluvy nad rámec minimálnej siete. Podľa jeho slov je veľmi predčasné hovoriť o tom, či niektoré nemocnice nebudú zazmluvnené. Dodal, že je potrebné niečo zmeniť tak, aby bola zaručená dostupná, kvalitná, ale zároveň efektívna zdravotná starostlivosť. "Je to vec analýz, ktoré preberáme," povedal Kováčik, ktorý očakáva, že v budúcom roku môže "byť trošku iná štruktúra zazmluvnená v počte oddelení." Všetko by mohlo byť podľa neho jasné do konca novembra.

Predseda SK-8 a zároveň predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) Pavol Sedláček zdôraznil, že návrh neurčuje len minimálnu sieť nemocníc, ale aj počty a štruktúru lôžok v jednotlivých krajoch. Ako príklad uviedol svoj kraj, ktorý má desať nemocníc, ale len jedna, Fakultná nemocnica Trenčín, je aj v sieti. Tá ma však 950 lôžok a kraj ich má mať takmer tritisíc. V súčasnosti je ich len o 170 viac, ako ich má byť v sieti. To znamená, že jediná nemocnica nemôže limit lôžok splniť. Podľa Sedláčka sa nedá zatiaľ povedať, či niektorej z nemocníc hrozí zánik. "Skôr potrebujeme zmeniť štruktúru postelí," dodal. Kováčik uviedol, že v rozpočte na budúci rok objem prostriedkov na lôžkové zdravotnícke zariadenia navýšili o 12 %.

SITA