M. Mikolášik o možnostiach prevencie detskej úrazovosti

BRATISLAVA 10. novembra (WEBNOVINY) - Úrazovosť detí treba riešiť preventívnymi kampaňami a ich zapojením do špeciálnych programov. I to je podľa europoslanca za KDH Miroslava Mikolášika, ktorý v piatok vystúpil na konferencii nazvanej Národná prevencia detskej úrazovosti, cesta ako ju znížiť. Ako príklad uviedol dlhodobý program Bezpečná cesta do ...

BRATISLAVA 10. novembra (WEBNOVINY) - Úrazovosť detí treba riešiť preventívnymi kampaňami a ich zapojením do špeciálnych programov. I to je podľa europoslanca za KDH Miroslava Mikolášika, ktorý v piatok vystúpil na konferencii nazvanej Národná prevencia detskej úrazovosti, cesta ako ju znížiť. Ako príklad uviedol dlhodobý program Bezpečná cesta do školy, ktorý sa uskutočnil v portugalskom meste Fago. Pozostával zo vzdelávacej časti, na ktorej sa zúčastnili deti zo základných škôl a stredoškoláci. Organizátori v rámci neho upozorňovali napríklad na potrebu používania bezpečnostných pásov. Výsledky boli pozitívne, v meste dokázateľne klesla miera úrazovosti.

"V Holandsku sa podarilo znížiť hospitalizácie detí v súvislosti s otravou farmaceutikami o 50 percent, keď tam prijali záväzné opatrenie baliť niektoré lieky do obalov s bezpečnostnými uzávermi. Medzi deťmi do päť rokov tu bolo totiž vysoké percento otráv liekmi," povedal Mikolášik. V Dánsku sa zasa uskutočnila kampaň, v ktorej deti presviedčali o potrebe nosenia cyklistických prílb. "Cieľovou skupinou boli hlavne deti vo veku desať až dvanásť rokov. Tie často nosenie prilby odmietajú, pretože to nepovažujú za in," vysvetlil Mikolášik. Projekt Životné skúsenosti - učenie pre život pomohol znížiť úrazovosť vo Veľkej Británii, kde denne na cestách a v domácnostiach zomrie asi dvadsať detí. Vzniklo tam akési mestečko, v ktorom nechýbal obchod, cesty, rieka, ihrisko či rozvodňa elektrického prúdu. Zaberá asi štvorcový kilometer a deti sa v ňom učia riešiť rôzne situácie. Deti po absolvovaní tréningov v tomto meste porovnávali v teste s ich rovesníkmi, ktorí v ňom nikdy neboli. Jednoznačne sa ukázalo, že trénované deti sa v rizikových situáciách správali rozvážnejšie. Ako Mikolášik dodal na záver svojej prezentácie, minister financií nemôže povedať, že na to nie sú peniaze. Najlepšia návratnosť investícii sa totiž podľa neho prejavuje pri investovaní do zdravia.

SITA