SMK je nespokojná s minimálnou sieťou nemocníc

BRATISLAVA 6. novembra (WEBNOVINY) - Strana maďarskej koalície (SMK) je nespokojná s nariadením o verejnej minimálnej sieti nemocníc, ktoré v októbri schválila vláda. Ako na utorňajšej tlačovej besede uviedol podpredseda SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyivár, nariadenie je úplne zbytočné, nerešpektuje teritoriálne požiadavky SR, ani zdravotno-sociálne ...

BRATISLAVA 6. novembra (WEBNOVINY) - Strana maďarskej koalície (SMK) je nespokojná s nariadením o verejnej minimálnej sieti nemocníc, ktoré v októbri schválila vláda. Ako na utorňajšej tlačovej besede uviedol podpredseda SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyivár, nariadenie je úplne zbytočné, nerešpektuje teritoriálne požiadavky SR, ani zdravotno-sociálne požiadavky obyvateľstva. "Je základom pre nerovný prístup k zdravotnej starostlivosti, vnáša do systému neistotu a zmätok," charakterizoval nariadenie Hugyivár. Vo verejnej minimálnej sieti vláda ponechala menný zoznam výhradne štátnych nemocníc, čím ich podľa SMK zvýhodňuje pred ostatnými.

Podľa Hugyivára by rozhodnutie, s ktorou nemocnicou uzavrú zmluvy, malo byť na samotných zdravotných poisťovniach a ich dohodách s jednotlivými poskytovateľmi. "Táto vláda vnáša chaos do existujúceho systému zdravotnej starostlivosti," komentoval podpredseda SMK. Ako skonštatoval, vláda sa v zdravotníctve snaží opäť zaviesť prvky, ktoré tu už boli a neosvedčili sa. Príkladom je podľa neho zastavenie transformácie zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti. Bez tejto zmeny podľa Hugyivára sa len ďalej bude prehlbovať ich zadlženie, pričom veľké štátne nemocnice sú už v súčasnosti najväčším tvorcom dlhu v zdravotníctve.

SMK kritizuje aj vládny návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý parlament schválil na svojej októbrovej schôdzi. Novela obmedzuje použitie zisku zdravotných poisťovní, ktoré ho budú musieť vrátiť do zdravotníctva. "Novela nerieši súčasné problémy a bude mať negatívny dopad na celý systém. Limituje súťaž, ktorú by sme od zdravotných poisťovní očakávali," komentoval Hugyivár. Ako dodal, poisťovne tak nebudú mať možnosť vytvárať zdroje pre nadštandardné služby, ktoré nespadajú do verejného zdravotného poistenia.

Podľa Hugyivára by bolo treba transformovať nemocnice na akciové spoločnosti, čím by sa odstránili ich mäkké rozpočtové pravidlá. Zrušenie poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti podľa Hugyivára prinieslo nadužívanie zdravotnej starostlivosti, čo dokumentoval prípadmi z vlastnej praxe. Podpredseda SMK taktiež upozornil, že bude treba riešiť ohodnotenie lekárov, pričom problémy sú nielen v nemocničnej sfére, ale aj v oblasti primárnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Priemerný vek lekárov sa neustále zvyšuje a absolventi lekárskych fakúlt a mladší lekári odchádzajú za lepším ohodnotením do zahraničia.

Ako na záver oznámil Hugyivár, SMK pripravuje vlastný návrh novely zákona, ktorým by zjednodušila ročné zúčtovanie poistného. Ako podpredseda SMK vysvetlil, zámerom je preniesť povinnosť vykonať ročné zúčtovanie poistného z platiteľov na zdravotné poisťovne.

SITA