Vitamín D neznižuje riziko úmrtia na následky rakoviny

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) - Vitamín D neznižuje riziko úmrtia na následky rôznych druhov rakoviny. Zistili to americkí lekári v novej štúdii, ktorú v utorok zverejnil magazín Journal of the National Cancer Institute. Potvrdili iba jednu výnimku, podľa ktorej ľudia s vyšším obsahom vitamínu D v krvi podstupujú nižšie riziko úmrtia na následky ...

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) - Vitamín D neznižuje riziko úmrtia na následky rôznych druhov rakoviny. Zistili to americkí lekári v novej štúdii, ktorú v utorok zverejnil magazín Journal of the National Cancer Institute. Potvrdili iba jednu výnimku, podľa ktorej ľudia s vyšším obsahom vitamínu D v krvi podstupujú nižšie riziko úmrtia na následky rakoviny hrubého čreva.

V posledných rokoch sa objavili výskumy, ktoré tvrdili, že vitamín D môže byť vhodným pomocníkom v boji proti rakovine. Štúdia americkej vlády však tieto tvrdenia nedokázala. Národný inštitút pre výskum rakoviny skúmal 17-tisíc ľudí. Po asi desiatich rokoch od začiatku výskumu 536 z nich rakovine podľahlo. Vo všeobecnosti množstvo vitamínu D nezvyšovalo ani neznižovalo riziko úmrtia. Výskumníci sa pritom zamerali na rôzne druhy rakoviny. Účastníci výskumu s vyššou hladinou vitamínu D v tele mali o 72 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu hrubého čreva než ostatní. U ostatných druhoch rakoviny to však neplatí. "Kým vitamín môže mať viac pozitívnych účinkov spojených s kosťami, verejnosť a lekári by sa nemali unáhliť. Nemali by považovať vitamín D za zázračnú paličku a konzumovať ho vo vysokých dávkach," uviedla špecialistka z Národného inštitútu zdravia Johanna Dwyer.

Je niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva, vrátane obezity a nedostatočnej fyzickej aktivity. Zatiaľ ale nie je jasné, či hrá množstvo vitamínu D u človeka nezávislú úlohu, alebo len znásobuje tieto faktory, informovala Dwyer.

SITA/AP