Emesa môže po dlhých rokoch otvoriť ústa, jesť, hovoriť

KOŠICE 30. októbra (WEBNOVINY) – Unikátnu operáciu obojstranného znehybnenia sánky (ankylóza) a implantáciu sánkovo-spánkových kĺbov, ktorú vykonali lekári Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) v Košiciach pred dvoma mesiacmi, prezentovali dnes na tlačovej besede. Ako novinárov informoval prednosta ...

KOŠICE 30. októbra (WEBNOVINY) – Unikátnu operáciu obojstranného znehybnenia sánky (ankylóza) a implantáciu sánkovo-spánkových kĺbov, ktorú vykonali lekári Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) v Košiciach pred dvoma mesiacmi, prezentovali dnes na tlačovej besede. Ako novinárov informoval prednosta kliniky a chirurg Andrej Jenča, pacientka Emesa Ivanova z Veľkých Slemeniec v okr. Michalovce môže po dlhých rokoch konečne otvoriť ústa, jesť tuhú stravu a hovoriť. Emesa ešte ako dieťa utrpela úraz, v dôsledku ktorého jej znehybnela sánka. Náročným operačným zákrokom a implantáciou umelých kĺbov lekári sánku uvoľnili. Ide vôbec o prvú operáciu tohto druhu na Slovensku.

„Operácia trvala vyše osem hodín a museli sme pri nej uvoľniť všetky mäkké tkanivá pohybujúce sánkou, odstrániť patologické zrastenie sánky so spánkovou kosťou a implantovať umelé kĺby,“ priblížil operáciu novinárom A. Jenča, ktorý má skúsenosti z podobných operácií zo zahraničných stáží. Asistoval mu Ján Paška z pražskej nemocnice, ktorý už tiež robil podobné typy operácií. Ako uviedol Jenča, pacientka ešte musí podstúpiť viacero operácií, ktorými sa skorigujú deformity sánky a brady, a tým odstráni aj tzv. vtáčí profil, neskôr príde na rad plastika mäkkých tkanív tváre.

Medzi novinárov prišla aj 21-ročná Emesa Ivanova v sprievode otca. Napriek svojmu telesnému hendikepu úspešne absolvovala strednú školu a v súčasnosti je poslucháčkou tretieho ročníka Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Emesa sa teraz učí normálne rozprávať, chodí na rehabilitačné a logopedické cvičenia. Ako uviedol jej otec, od malička bola usilovná, samostatná a rozhodná. „Ísť na túto operáciu sa rozhodla sama. My sme ju podporovali najmä morálne,“ povedal otec.

Emesa strávila v nemocnici 37 dní. Ako uviedla vedúca odboru FNLP Iveta Marinová, zdravotná poisťovňa uhradí nielen 16 100 Sk za hospitalizáciu, ale schválila uhradenie nákladov aj na špeciálny materiál a lieky za vyše 820 000 korún.

SITA