Zomrel významný kardiochirurg profesor Ivan Šimkovic

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) - Významný kardiochirurg, jeden zo zakladateľov tohto odboru na Slovensku, profesor Ivan Šimkovic zomrel náhle v piatok vo veku 88 rokov. O jeho úmrtí dnes informovala Slovenská akadémia vied. Posledná rozlúčka bude v piatok 2. novembra o 13:00 na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave. Ivan Šimkovic sa narodil ...

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) - Významný kardiochirurg, jeden zo zakladateľov tohto odboru na Slovensku, profesor Ivan Šimkovic zomrel náhle v piatok vo veku 88 rokov. O jeho úmrtí dnes informovala Slovenská akadémia vied. Posledná rozlúčka bude v piatok 2. novembra o 13:00 na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.

Ivan Šimkovic sa narodil 28. júna 1919 v Senici, štúdium medicíny ukončil v roku 1944 na Univerzite Komenského v Bratislave. Základy chirurgie si osvojil na I. chirurgickej klinike v Bratislave u profesora Čárskeho. Hrudnej chirurgii sa venoval na II. chirurgickej klinike v Bratislave. Vedeckú hodnosť kandidát vied, CSc., dosiahol v roku 1957. Zameral sa na chirurgiu srdca a ciev a zaslúžil sa o vznik a rozvoj tohto odboru na Slovensku. V odborných časopisoch publikoval vyše 200 odborných článkov, je autorom štyroch knižných publikácií a spoluautorom ďalších dvoch. Za svoju prácu bol ocenený aj mnohými vyznamenaniami. Vlani v januári si za zásluhy v kardiochirurgii prevzal z rúk prezidenta Pribinov kríž II. triedy.

SITA