Opozícia kritizuje nezáujem koalície o zdravotnícku petíciu

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič by si mal podľa poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného aspoň vypočuť rozpravu k petícii. Ako Novotný skonštatoval, žiaden zákon neurčuje, že by minister mal v rokovacej sále sedieť, ale bolo by to minimálne slušné. Mária Sabolová (KDH) vyslovila údiv nad neochotou koalície zaoberať ...

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič by si mal podľa poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného aspoň vypočuť rozpravu k petícii. Ako Novotný skonštatoval, žiaden zákon neurčuje, že by minister mal v rokovacej sále sedieť, ale bolo by to minimálne slušné. Mária Sabolová (KDH) vyslovila údiv nad neochotou koalície zaoberať sa názorom a požiadavkami občanov.

Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) kritizoval koaličných poslancov za to, že rokovanie o petícii zaradili na program parlamentu až po schválení novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá obmedzila použitie zisku poisťovní. Petícia pritom s novelou úzko súvisí. "Kašlete na ľudí," povedal Janiš koaličným poslancom a obvinil ich, že sa boja otvárať rozpravu k petícii. Peter Miššík (SDKÚ-DS) upozornil, že Ústavnoprávny výbor NR SR svojím uznesením odporučil parlamentu petíciu zaradiť na program parlamentu ešte pred rokovanie o novele zákona o zdravotných poisťovniach. Predseda parlamentu Pavol Paška však toto uznesenie ignoroval. "Je neslušné nechať takéto množstvo občanov a voličov čakať," uviedol Miššík.

Pavol Frešo, rovnako z poslaneckého klubu SDKÚ-DS, postup koalície označil za aroganciu moci. "Je to výsmech všetkým občanom, ktorí tú petíciu podpísali," poznamenal Frešo a dodal, že Paška, podobne ako premiér Robert Fico, si nevšimol 17. november 1989. Frešo takisto kritizoval nezáujem ministra Valentoviča. "Takáto forma nemá v demokracii miesto," zhrnul Frešo. Vláda podľa neho dala občanom signál, aby im prešla chuť podpisovať petície.

Anton Bobrík (Smer-SD) oponoval, že požiadavky petície nesúvisia so zákonom o zdravotnom poistení. Ako Bobrík zdôraznil, novela zákona obmedzuje použitie zisku, ale nesiaha na pluralitu zdravotných poisťovní. M. Sabolová však pripomenula vyhlásenia predsedu vlády a ministra zdravotníctva, ktoré jednoznačne hovorili o pláne zaviesť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Petícia je preto podľa Sabolovej opodstatnená.

SITA