Urbáni predložil svoj pozmeňujúci návrh k poisťovniam

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) - Na kontrolu finančných tokov v zdravotníctve podľa poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho existuje dostatok mechanizmov a nie je preto potrebné predpisovať zdravotným poisťovniam, ako majú použiť zisk. Urbáni preto predložil svoj pozmeňujúci návrh k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, v ktorom chce presadiť, ...

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) - Na kontrolu finančných tokov v zdravotníctve podľa poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho existuje dostatok mechanizmov a nie je preto potrebné predpisovať zdravotným poisťovniam, ako majú použiť zisk. Urbáni preto predložil svoj pozmeňujúci návrh k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, v ktorom chce presadiť, aby zdravotné poisťovne nemohli použiť zisk v rozsahu alebo spôsobom, ktorý by ohrozil sústavné a účinné plnenie povinnosti poisťovne zabezpečovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti, alebo by bol v rozpore s povinnosťou poisťovne uhrádzať všetky výkony riadne a včas.

Urbáni tiež navrhuje vypustiť vládou navrhovanú povinnosť použiť zisk na úhradu zdravotnej starostlivosti, pretože sa podľa neho týka aj komerčného individuálneho zdravotného poistenia. Ak by z tejto sféry mala poisťovňa zisk, nemohla by ho rozdeliť medzi akcionárov napriek tomu, že nejde o verejné zdravotné poistenie. To by však bolo v rozpore s komerčným charakterom tohto druhu poistenia. Poslanec ĽS-HZDS chce taktiež vypustiť z vládneho návrhu povinnosť zdravotných poisťovní prevádzať poistné kmene iba bezodplatne.
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič prezentoval zásadný nesúhlas s Urbániho návrhom a podľa neho by sa o ňom vôbec nemalo hlasovať. Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Tibor Cabaj (ĽS-HZDS) však upozornili, že Urbániho návrh nejde nad rámec novely, preto rokovací poriadok neumožňuje ministrovi navrhovať, aby sa o pozmeňujúcom návrhu nehlasovalo. "Sme v parlamente a budete to musieť rešpektovať," povedal Valentovičovi Cabaj.

Urbániho podporil aj Štefan Zelník (SNS), podľa ktorého je pri súčasnom nedofinancovaní zdravotníctva podstatné, aby sa aj s tým málom peňazí hospodárilo efektívne. Spôsobom, ako motivovať poisťovne pri efektívnom hospodárení je podľa Zelníka ponechať im možnosť zisku.

Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) kritizoval poslancov Smeru-SD za to, že bojkotovali návrh na to, aby parlament prerokoval petíciu za pluralitné zdravotníctvo ešte pred rokovaním o vládnom návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach. Janiš obvinil poslancov, že im nejde o pacientov, ale o to, že nemajú dosah na peniaze v zdravotných poisťovniach. Podľa Janiša ide o prvý krok k vytvoreniu jednej monopolnej štátnej zdravotnej poisťovne.

Tento názor zastáva aj V. Novotný, podľa ktorého poisťovne nebudú mať motiváciu zostávať na slovenskom trhu, čo konštatoval už aj Protimonopolný úrad SR. Novotný pripomenul, že vládny návrh novely zákona tiež stanovuje, aby zdravotné poisťovne mohli prevádzať poistný kmeň iba bezodplatne. To podľa neho mení podmienky, za ktorých poisťovne vstupovali na trh a nezohľadňuje náklady postupujúcej poisťovne na získanie poistencov. Podľa Novotného tak navyše bude mať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou voľné ruky, aby svojvoľne prevádzal poistné kmene násilím.

Podľa Daniela Lipšica (KDH) je navrhovaná vládna novela protiústavná. Podľa neho totiž napĺňa znaky retroaktívneho pôsobenia. Ak by totiž zdravotné poisťovne vedeli, že nebudú môcť použiť zisk, zrejme by ani na slovenský trh neprišli. Lipšic zároveň upozornil, že Slovensko má zmluvy o ochrane investícií so štátmi, odkiaľ pochádzajú akcionári slovenských zdravotných poisťovní. Obmedzenie použitia zisku by podľa Lipšica znamenalo znehodnotenie investícií a ak by aj bolo vo verejnom záujme, Slovensko by muselo investorom nahradiť skutočnú hodnotu ich investície.

Do rozpravy sa ústne prihlásilo štrnásť poslancov, stihli vystúpiť iba traja. Tibor Bastrnák (SMK) predniesol pozmeňujúci návrh, ktorý vypúšťa z vládneho návrhu novely zákona obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní. Rozprava bude pokračovať v stredu od 9:00 správami o štátnej politike starostlivosti a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí.

SITA