O kúpu polikliniky v Tornali majú záujem tri subjekty

BANSKÁ BYSTRICA 19. októbra (WEBNOVINY) - Traja záujemcovia, medzi nimi aj mesto Tornaľa, doručili Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) v stanovenom termíne do piatku 19. otkóbra do 13:00 svoje ponuky na kúpu majetku BBSK v správe Polikliniky Tornaľa. Župa tento svoj majetok, zaradený ešte vlani medzi prebytočný, predáva v obchodnej verejnej ...

BANSKÁ BYSTRICA 19. októbra (WEBNOVINY) - Traja záujemcovia, medzi nimi aj mesto Tornaľa, doručili Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) v stanovenom termíne do piatku 19. otkóbra do 13:00 svoje ponuky na kúpu majetku BBSK v správe Polikliniky Tornaľa. Župa tento svoj majetok, zaradený ešte vlani medzi prebytočný, predáva v obchodnej verejnej súťaži po tom, ako si ho mesto Tornaľa odmietlo vziať do prenájmu. Podľa primátora Tornale, župného poslanca Ladislava Dubovského boli podmienky nájmu pre mesto nevýhodné a nedalo sa o nich vyjednávať. Tento majetok by podľa neho mal kraj bez súťaže predať mestu Tornaľa za nižšiu než znalecky stanovenú sumu. Svoj návrh predniesol aj na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva, župan Milan Murgaš však o ňom nedal hlasovať, pretože Dubovský návrh nepredložil písomne. Podľa Murgaša mesto získa polikliniku v prípade, že ponúkne v súťaži najvyššiu cenu zo všetkých uchádzačov.

Verejnú obchodnú súťaž na predaj majetku župy v správe tornaľskej polikliniky vyhlásil župan 5. októbra. V podmienkach súťaže je aj záväzok umožniť poskytovanie zdravotníckych služieb v nadobudnutej nehnuteľnosti minimálne päť rokov od podpisu kúpnej zmluvy a tiež záväzok investovať do nehnuteľnosti minimálne 10 percent z jej kúpnej ceny ročne počas piatich rokov od podpisu kúpnej zmluvy. Ponuky má župa vyhodnotiť konca tohto roka. Obálky budú podľa hovorkyne BBSK Adriany Jobbikovej otvárať 25. októbra. Majetok BBSK v správe Polikliniky Tornaľa je znalecky ohodnotený na takmer 21,6 mil. Sk, z toho hodnota nehnuteľností tvorí vyše 15,5 mil. Sk.

BBSK už v obchodnej súťaži predal polikliniky v Poltári a Fiľakove a časť majetku v správe Polikliniky Banská Bystrica. Polikliniky v Poltári a Fiľakove a dve zdravotné strediská banskobystrickej polikliniky získala bratislavská spoločnosť Spc Bankruptcy. Časť pozemku očného sanatória v Banskej Bystrici získala trnavská firma Tanex.

Majetok BBSK v správe všetkých piatich župných polikliník odsúhlasilo Zastupiteľstvo BBSK ešte vlani za prebytočný. Prvú súťaž na jeho predaj vyhlásil Murgaš vo februári, deň po jej schválení v zastupiteľstve. Súťaž sprevádzali pochybnosti o jej transparentnosti v súvislosti s nedostatkami jej zverejnenia a krátkosťou času na predkladanie ponúk. Po medializácii možného personálneho prepojenia víťazných firiem navzájom a aj s Murgašovou firmou Murgaš súťaž koncom marca zrušil. Na júnovom zasadnutí poslanci BBSK rozhodli, že polikliniky v Detve, Fiľakove, Poltári a Tornali zaniknú k 30. septembru tohto roka, ich práva a povinnosti prejdú na župu. Banskobystrickú polikliniku župa zatiaľ neruší, hoci aj majetok v jej správe je od vlani vedený ako prebytočný.

SITA