Urbáni je za pokračovanie transformácie nemocníc

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) - Povedať, že len príspevkové organizácie bude vedieť štát spravovať, je podľa poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho nesprávne, preto treba v transformácii nemocníc pokračovať formou zamestnaneckých akciových spoločností. Povedal to v rozprave k vládnemu návrhu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú ...

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) - Povedať, že len príspevkové organizácie bude vedieť štát spravovať, je podľa poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho nesprávne, preto treba v transformácii nemocníc pokračovať formou zamestnaneckých akciových spoločností. Povedal to v rozprave k vládnemu návrhu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú prerokoval parlament v prvom čítaní.

Urbáni pripomenul, že všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré prešli transformáciou za Mečiarovej vlády, prestali vytvárať dlhy. Pri nemocniciach sa reforma nedotiahla, preto sa stále zadlžujú a až 10 percent ich nákladov tvorí penále, dodal. "Transformácia je potrebná. A keď chceme, aby len štát bol vlastníkom, nemusíme zastavovať transformáciu," povedal Urbáni s tým, že to možní ministerstvu motivovať manažmenty nemocníc na základe merateľných kritérií. "Špecializované nemocnice fungujú dobre, netvoria dlhy a poskytujú veľmi dobre zdravotnú starostlivosť. Sú štátne, ale sú akciové spoločnosti," pokračoval Urbáni s tým, že za 17 rokov ho nikto nepresvedčil, že by príspevkové organizácie poskytovali lepší štandard a vedeli sa ekonomicky správať. "Chceme do procesu transformácie vtiahnuť aj zamestnancov nemocníc, aby mali bezprostredný podiel na ich riadení a motiváciu na výsledkoch," povedal Urbáni s tým, že v mene ĽS-HZDS predloží návrh na vytvorenie zamestnaneckých akciových spoločností vo výbore pre zdravotníctvo. Proces vidí v štyroch etapách - oddlženie nemocníc, vznik zamestnaneckej akciovej spoločnosti, transformácia nemocnice na akciovú spoločnosť a prevod majetkovej účasti na zamestnaneckú akciovú spoločnosť a zamestnancov. Zamestnanecká a.s. by pritom nesmela byť založená na podnikanie, akcie by mohol nadobudnúť každý zamestnanec nemocnice a akcie by sa mali prevádzať iba medzi zamestnancami. Podmienky trvalej finančnej udržateľnosti sú podľa Urbániho platenie za cenu výkonu, nový platobný mechanizmus rešpektujúci náročnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti, zavedenie vykazovania a bodovania, vyššia efektivita procesov a vstupov v nemocnici a systémové zefektívnenie siete. Aby to všetko mohlo fungovať, musí podľa Urbániho prísť elektronický informačný systém, ktorý bude online spájať všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Povedať, že len príspevkové organizácie sú tie, ktoré štát bude vedieť spravovať, nie je správne a musím protestovať," dodal Urbáni.

Viliam Novotný (SDKÚ-DS) ocenil Urbániho vystúpenie. "Hľadajme riešenie, aby sme transformovali štátne zdravotnícke zariadenia," povedal s tým, že pri zamestnaneckých akciových spoločnostiach by bol vzhľadom na skúsenosti z minulosti opatrný. Aj zamestnanecké akciové spoločnosti sú však lepšie riešenie ako ponechať štátne zdravotnícke zariadenia, dodal Novotný. Odporučil, aby sa najskôr vytvorili štátne akciové spoločnosti, ktoré sa naučia hospodáriť a potom sa dá zvážiť, čo s akciami.

Parlament sa na záver rokovacieho dňa začal zaoberať aj vládnym návrhom novely zákona o zdravotnom poistení. Ročné zúčtovanie poistného by podľa neho už na budúci rok nemali podávať niektoré skupiny poistencov - študenti, starobní dôchodcovia, asistenti osôb so zdravotným postihnutím, opatrovatelia a podobne. Tieto skupiny by sa mali stať opäť poistencami štátu, aj keď majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Návrh novely zákona upravuje aj prípady, keď sa za istých okolností stávalo, že samoplatitelia alebo poistenci štátu s ďalšími príjmami museli odovzdať ročné zúčtovanie, aj keď jeho výsledkom bola nula, prípadne museli platiť poistné vypočítané z príjmov, ktoré prakticky nezarobili. Opäť sa posúvajú lehoty ročného zúčtovania tak, že povinnosť podať ho bude do konca júna. Novela tiež stanovuje, že preplatky a nedoplatky do výšky 100 Sk sa nebudú vracať, resp. doplácať. Poslanci sa budú návrhom zaoberať vo štvrtok od 9. hodiny, keďže predsedajúca schôdze Anna Belousovová 14. schôdzu pre uplynutie dnešného rokovacieho času

SITA