Zdravotnícke pomôcky z PVC sú zdraviu škodlivé

BRATISLAVA 18. októbra (WEBNOVINY) - Združenie Priatelia Zeme upozorňuje, že zdravotnícke pomôcky, ktoré sa vyrábajú z PVC, sú nebezpečné. "Obsahujú totiž ftalát DEHP, ktorý je toxický a spôsobuje zdravotné problémy," informovala agentúru SITA Katarína Vrábľová z Priateľov Zeme. Experti vedeckého výboru Európskej únie ešte v roku 2002 vyhlásili, ...

BRATISLAVA 18. októbra (WEBNOVINY) - Združenie Priatelia Zeme upozorňuje, že zdravotnícke pomôcky, ktoré sa vyrábajú z PVC, sú nebezpečné. "Obsahujú totiž ftalát DEHP, ktorý je toxický a spôsobuje zdravotné problémy," informovala agentúru SITA Katarína Vrábľová z Priateľov Zeme. Experti vedeckého výboru Európskej únie ešte v roku 2002 vyhlásili, že v zdravotníckych pomôckach nie je potrebné obmedzovať obsah ftalátov DEHP. V súčasnosti už potvrdili škodlivosť takýchto zdravotníckych pomôcok. "Výbor tvrdí, že najzraniteľnejší sú malí chlapci. Ftalát DEHP totiž okrem pečene a obličiek pôsobí negatívne aj na testikulárne bunky, ktoré ovplyvňujú produkciu spermií," dodala Vrábľová. Tieto ftaláty im tak môžu spôsobiť vážne problémy s plodnosťou.

Za rizikovú skupinu považujú aj liečené tehotné ženy a kojace matky. Správa komisie podľa Vráblovej priznáva, že najmä nedonosené deti dostávajú do tela vysoké dávky DEHP. Tieto ftaláty, ktoré sú súčasťou zdravotníckych pomôcok z PVC, sa uvoľňujú do roztokov s obsahom tukov a dostávajú sa tak priamo do tela pacienta. "Ak je dostupná bezpečnejšia alternatíva bez zmäkčovadiel, nemocnice by ju mali uprednostniť," uzavrela Vrábľová s tým, že pomôcky z PVC v prípade nedonosených detí už vyradilo veľa európskych nemocníc, vrátane niektorých slovenských nemocníc.

SITA