Hrozba pandémie poslancov nezaujala

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) - Každoročná chrípková epidémia a možnosť budúcej pandémie podnietili slovenskú Kanceláriu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby o rizikách chrípkových vírusov informovala aj slovenských poslancov a poslankyne. Výbor NR SR pre zdravotníctvo pre nich pripravil prednášku o hrozbách, ktoré so sebou prináša pandémia ...

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) - Každoročná chrípková epidémia a možnosť budúcej pandémie podnietili slovenskú Kanceláriu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby o rizikách chrípkových vírusov informovala aj slovenských poslancov a poslankyne. Výbor NR SR pre zdravotníctvo pre nich pripravil prednášku o hrozbách, ktoré so sebou prináša pandémia a o pripravenosti Slovenska v prípade jej vypuknutia. Téma ohrozenia zdravia a bezpečnosti obyvateľov poslancov príliš nezaujala, prednášku si prišlo vypočuť iba päť poslancov a dve poslankyne.

Riaditeľka Kancelárie WHO Darina Sedláková informovala o druhoch chrípky, ktoré nás pravidelne ohrozujú. Najvážnejšou z nich je pandémia - nový chrípkový vírus, s ktorým sa ľudstvo predtým nestretlo. Preto je nebezpečný a rýchlo sa šíri po celom svete. Posledná pandémia ohrozovala ľudstvo pred 38 rokmi a keďže zatiaľ najväčší odstup medzi dvoma pandémiami bol 39 rokov, riziko jej výskytu stúpa. Chrániť sa obyvateľstvo môže prepandemickou vakcínou, ktorú vyrábajú ešte pred výskytom nového vírusu a môže v prvom štádiu pandémie znížiť jeho šírenie a chorobnosť, prípadne úmrtnosť obyvateľstva. Druhým spôsobom je pandemická vakcína. Chráni proti pandemickému vírusu chrípky, ale je dostupná až po niekoľkých mesiacoch od jeho vypuknutia a izolovania. Treťou možnosťou sú antivirotiká, ktoré pôsobia aj preventívne.

Slovensko prijalo pandemický plán, vypracovaný ministerstvom zdravotníctva a situáciou sa zaoberá aj Pandemická komisia vlády SR. Informoval o tom Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa jeho slov je jedným z problémov krajiny závislosť od dovozu prepandemických aj pandemických vakcín zo zahraničia. Na Slovensku sa totiž vakcíny nevyrábajú, ale objednávajú sa z iných štátov, čo môže vyvolať problémy v operatívnosti pri vypuknutí pandémie, uviedol Mikas.

SITA