Červené víno a grapefruitový džús majú antibakteriálne účinky

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) - Vedci z University of Missouri-Columbia skúmali, aké sú účinky červeného vína a grapefruitového džúsu na patogény a probiotické baktérie. Dvojica Azlin Mustapha s Atreyee Das zistili, že červené odrody Cabernet, Merlot a Zinfandel majú antibakteriálne účinky, teda, že môžu ničiť patogény pochádzajúce z jedla bez ...

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) - Vedci z University of Missouri-Columbia skúmali, aké sú účinky červeného vína a grapefruitového džúsu na patogény a probiotické baktérie. Dvojica Azlin Mustapha s Atreyee Das zistili, že červené odrody Cabernet, Merlot a Zinfandel majú antibakteriálne účinky, teda, že môžu ničiť patogény pochádzajúce z jedla bez toho, aby poškodili črevnú flóru a faunu. Informoval o tom internetový portál osel.cz.

Spomedzi patogénov boli do výskumu zapojené E. coli, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori a Salmonella typhimurium. Pri laboratórnom testovaní sa vedci zamerali na etanol, hodnoty pH a reseveratrol (fytoalexín pochádzajúci z hrozna, tiež je zodpovedný za jeho červenú farbu). Ako dodáva osel.cz, všetky menované látky sú zrejme schopné potláčať patogény prenášané potravou. Do štúdie zapojili vedci i odrody bielych vín. U tých sa však žiadne antibakteriálne účinky neprejavili.

SITA