Test pomôže odhaliť nebezpečenstvo Alzheimera

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) - Novovyvinutý krvný test môže odhaliť nebezpečenstvo vypuknutia Alzheimerovej choroby až šesť rokov predtým, než sa prejavia prvé symptómy. Bude to možné vďaka proteínom, pomocou ktorých si bunky vymieňajú informácie. Krvný test bude naznačovať, kto túto chorobu prekonal a tiež bude možné na 90% povedať, u koho sa ...

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) - Novovyvinutý krvný test môže odhaliť nebezpečenstvo vypuknutia Alzheimerovej choroby až šesť rokov predtým, než sa prejavia prvé symptómy. Bude to možné vďaka proteínom, pomocou ktorých si bunky vymieňajú informácie. Krvný test bude naznačovať, kto túto chorobu prekonal a tiež bude možné na 90% povedať, u koho sa choroba pravdepodobne vyvinie. V minulosti doktori len ťažko určovali, či sú mierne problémy s pamäťou príznakom Alzheimera alebo nie. V súčasnosti sa táto choroba diagnostikuje vylúčením iných mentálnych porúch. Napriek tomu, s úplnou istotou môže Alzheimerovu chorobu vylúčiť alebo potvrdiť len patológ. Vedci zo Stanfordskej univerzity počas svojho výskumu zistili, že počet proteínov zodpovedných za komunikáciu medzi bunkami je výrazne odlišný u ľudí s Alzheimerom ako u zdravých ľudí. Test vedci použili na potvrdenie diagnózy u 129 ľudí. Potvrdili, že v deviatich z desiatich prípadov sa lekári nemýlili. Vedecký tím použil test na analýzu šesť rokov starých krvných vzoriek u ľudí, u ktorých sa neskôr rozvinuli vážnejšie psychické problémy. Potvrdili, že na základe testu sú schopní rozoznať zmeny v komunikácii buniek, ktoré vedú k vypuknutiu Alzheimerovej choroby.

Vedúci výskumu Tony Wyss-Coray zdôrazňuje, že musia pokračovať vo výskume, aby mohli potvrdiť účinnosť takéhoto testu. Napriek tomu, istá farmaceutická firma Satoris plánuje vyrobiť prototyp testu, ktorý by sa používal vo výskumných laboratóriách. Rebecca Wood z výskumného centra zaoberajúceho sa Alzheimerovou chorobou bola správou nadšená. Takisto Susanne Sorensen z Alzheimerovej spoločnosti povedala, že krvné testy by boli obrovským prelomom a včasná diagnóza je jadrom úspešného liečenia Alzheimerovej choroby a nielen k potláčaniu príznakov, ako to bolo doteraz. Informoval o tom portál BBC News.

SITA