Na hospic Svetlo pribudlo po sv. omši vyše 20-tisíc korún

TRNAVA 15. októbra (WEBNOVINY) - Vyše 20-tisíc korún pribudlo po nedeľňajšej mimoriadnej sv. omši v kostole sv. Jakuba v Trnave na konto neziskovej organizácie Svetlo, ktorá chce v priestoroch kláštora na Františkánskej ulici vybudovať hospic. Aj keď organizátorov bohoslužby, ktorá sa konala v rámci Mesiaca úcty a vďaky k starším, chorým a ich opatrovateľom, ...

TRNAVA 15. októbra (WEBNOVINY) - Vyše 20-tisíc korún pribudlo po nedeľňajšej mimoriadnej sv. omši v kostole sv. Jakuba v Trnave na konto neziskovej organizácie Svetlo, ktorá chce v priestoroch kláštora na Františkánskej ulici vybudovať hospic. Aj keď organizátorov bohoslužby, ktorá sa konala v rámci Mesiaca úcty a vďaky k starším, chorým a ich opatrovateľom, prekvapil veľký záujem a podpora veriacich Trnavčanov, ako potvrdila vedúca hospicovej komisie v neziskovke Svetlo Eulália Pikulíková, na realizáciu projektu, ktorý chcú uskutočniť, bude potrebné zabezpečiť finančné prostriedky v hodnote okolo 20 miliónov Sk.

"Uvažuje sa o prestavbe futbalového štadióna v Trnave za niekoľko sto miliónov korún, my chceme vybudovať viac ako potrebné a prospešné zariadenie pre chorých a odkázaných na opateru za zlomok tej sumy," dodala Pikulíková. Ako potvrdila predsedníčka správnej rady Mária Zamkovská, financie sú najvážnejším problémom pri budovaní hospicu v Trnave. "Oslovili sme s našim projektom asi 70 inštitúcií a okrem trnavskej radnice výraznejšiu pomoc neprisľúbil nikto," dodala. Pritom zásluhou zahraničného daru má organizácia už k dispozícii kvalitné zdravotnícke a hygienické pomôcky pre pacientov pripútaných na lôžko, ktoré v súčasnosti ponúka na zapožičanie. Na obdobie potrebné k zaobstaraniu pomôcky na lekársky predpis poskytuje neziskovka Svetlo invalidné vozíky, chodúle, matrace a sedačky proti dekubitom, sprchovacie stoličky, sedačky do vane, opierky na chrbát do postele aj ďalšie.

Ako potvrdila agentúre SITA Zamkovská, aj naďalej budú oslovovať sponzorov a žiadať inštitúcie o granty. V spolupráci s mestom, arcibiskupským úradom a občianskym združením Centrum pomoci a vzdelávania sa budú podieľať na organizovaní koncertu v kostole sv. Jána Krstiteľa, kde sa v sobotu 3. novembra predstaví v rámci cyklu "Hudba v katedrále" miešaný spevácky zbor Tirnavia a Trnavský komorný orchester s dirigentom Branislavom Kostkom. Výťažok z tohto koncertu bude venovaný na budovanie hospicu.

SITA