Dnešok je Svetovým dňom reumatizmu

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) - Dnešok - 12. október je Svetovým dňom reumatizmu, keď odborná i laická verejnosť venuje zvýšenú pozornosť reumatoidnej artritíde (RA) - chronickému ochoreniu, ktoré postihuje ľudí a obmedzuje kvalitu ich života na celom svete. Zároveň, ako každé ochorenie, ovplyvňuje aj životy ich najbližších. Pri RA sa vzbúri vlastný ...

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) - Dnešok - 12. október je Svetovým dňom reumatizmu, keď odborná i laická verejnosť venuje zvýšenú pozornosť reumatoidnej artritíde (RA) - chronickému ochoreniu, ktoré postihuje ľudí a obmedzuje kvalitu ich života na celom svete. Zároveň, ako každé ochorenie, ovplyvňuje aj životy ich najbližších. Pri RA sa vzbúri vlastný imunitný systém proti svojmu nositeľovi. Všetky kĺby napádajú zápalové procesy, ktoré spôsobujú problémy a bolesti aj pri bežných úkonoch ako je chodenie po schodoch, či zapnutie gombíka alebo otvorenie minerálky.

RA patrí k najčastejším autoimunitným ochoreniam. Vo svete postihuje asi 21 miliónov ľudí, na Slovensku asi 50-tisíc ľudí. Ochorením trpí približne dvakrát viac žien ako mužov. Príznaky RA sú citeľné aj viditeľné. Chorí máva opuchy v oblasti kĺbov, pohyb ho bolí. V závažnejších prípadoch môžu byť zasiahnuté oči, pľúca alebo cievy. Ochorenie vplýva aj na dĺžku života. Predpokladaná dĺžka života pacientov s RA sa skracuje o tri až sedem rokov, pacienti so závažnou formou RA môžu zomrieť o 10 až 15 rokov skôr než zdraví ľudia.

O kvalite života takýchto pacientov vypovedá aj štúdia, do ktorej sa zapojilo 109 pacientov a 27 opatrovateľov. Všetci uvádzali bolesť ako každodennú súčasť života s RA. Všetky ostatné symptómy RA, vrátane únavy, depresie, uzavretosti a straty chuti do jedla, sa vnímali v súvislosti s bolesťou. Pacienti v nej svoje ochorenie prirovnali k "požieraniu zaživa". V inej štúdii, do ktorej sa zapojilo 500 pacientov s RA sa ukázalo, že

ľudia s RA sú neistí pri plánovaní budúcnosti a majú obavy z neschopnosti postarať sa o rodinu. Dve tretiny účastníkov štúdie označili svoju kvalitu života ako priemernú alebo nízku. Zo štúdie ďalej vyplýva, že do desiatich rokov od prepuknutia ochorenia, minimálne polovica ľudí s RA nie je schopná udržať si prácu na plný úväzok. V prípade ľudí, u ktorých sa RA prejavila vo veku nižšom ako 50 rokov, je prognóza u mužov horšia než u žien. V prípade ľudí starších ako 50 rokov je to opačne.

I toto ochorenie a jeho liečba predstavuje zvýšené náklady pre jednotlivca a jeho rodinu. S postupom ochorenia sa náklady na opateru chorého zvyšujú. Medzi priame náklady sa zaraďuje hospitalizácia, liečba, diagnostika a náklady nesúvisiace so zdravotnou starostlivosťou, medzi nepriame strata produktivity a neinštitucionálna starostlivosť. Tretiu zložku tvoria tzv. nedefinovateľné náklady, akými sú zhoršenie kvality života pacientov, ich rodiny a blízkych. Odhady nákladov spojených s RA v rámci hospodárstva, sa v jednotlivých krajinách Európy líšia. Vo Veľkej Británii zaznamenali v rokoch 1999 až 2000 stratu približne 9,4 milióna pracovných dní v dôsledku RA, čo predstavuje stratu vo výrobe vo výške 833 miliónov libier.

SITA