Koalícia obmedzí správne fondy poisťovní miernejšie

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) - Vládna koalícia plánuje znížiť limit peňazí, ktoré zdravotné poisťovne môžu použiť na vlastnú správu, miernejšie, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo zdravotníctva. Na štvrtkovom zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo poslanec za Smer-SD Jozef Valocký predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým sa súčasný limit ...

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) - Vládna koalícia plánuje znížiť limit peňazí, ktoré zdravotné poisťovne môžu použiť na vlastnú správu, miernejšie, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo zdravotníctva. Na štvrtkovom zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo poslanec za Smer-SD Jozef Valocký predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým sa súčasný limit 4 % z vybraného poistného znižuje od budúceho roku na 3,5 %. Vláda pritom vo svojom návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach schválila limit 3 %. Valocký odôvodnil miernejší pokles obmedzenia tým, že zdravotné poisťovne budú potrebovať financie na zavedenie informačných systémov nevyhnutných pre implementáciu projektu eHealth, ako aj zvýšenými nákladmi na plánované zavedenie eura v SR. Jeho návrh výbor schválil.

Opoziční poslanci nesúhlasili so znižovaním maxima, poslankyňa KDH Mária Sabolová navrhovala vypustiť toto ustanovenie z vládneho návrhu. Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný neodmietol zníženie stropu nákladov ako také, žiadal však od ministerstva vyčíslenie, či s takto obmedzeným objemom peňazí na vlastnú prevádzku dokážu poisťovne fungovať. Ako Novotný upozornil, obmedzenie sa bude týkať všetkých zdravotných poisťovní, teda aj štátnych.

Navrhovaná vládna novela určuje, aby zdravotné poisťovne použili kladný výsledok hospodárenia len na úhradu zdravotnej starostlivosti. S tým však nesúhlasí nielen opozícia, výhrady prezentovali aj predstavitelia koaličných strán. Štefan Zelník (SNS) trvá na tom, že podmienkou pre skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti je súťaž. Podľa Novotného by však poisťovne v takejto situácii nemali motiváciu efektívne hospodáriť. Novotný je presvedčený, že ak novela prejde v navrhovanom znení, poisťovne vytvárať zisk nebudú vôbec. Zároveň upozornil, že zdravotné poisťovne tak už nebudú platiť daň z príjmu, tento výpadok však v doložke finančných vplyvov nie je uvedený.

Milan Urbáni (ĽS-HZDS) skonštatoval, že s niektorými ustanoveniami navrhovanej novely nemôže súhlasiť, svoje pozmeňujúce návrhy však predloží až v pléne Národnej rady SR. Poslanci opozície aj SNS a ĽS-HZDS sa zhodli v tom, že ministerstvo zdravotníctva správne identifikovalo problémy v rezorte, navrhovaná novela ich však nerieši.

SITA