V nemocnici nová dialýza, na prevádzkovateľa starej žaloba

NITRA 10. októbra (WEBNOVINY) – V Nemocnici Topoľčany otvoria vo štvrtok nové dialyzačné stredisko. Sídliť bude v starom gynekologicko-pôrodníckom pavilóne, ktorý nemocnica zrekonštruovala a novo vybavila za niekoľko desiatok miliónov korún. Ročne poskytne tisícky dialýz, čím skvalitní život ľuďom, ktorí trpia nefrologickými ochoreniami. Prevádzkovať ...

NITRA 10. októbra (WEBNOVINY) – V Nemocnici Topoľčany otvoria vo štvrtok nové dialyzačné stredisko. Sídliť bude v starom gynekologicko-pôrodníckom pavilóne, ktorý nemocnica zrekonštruovala a novo vybavila za niekoľko desiatok miliónov korún. Ročne poskytne tisícky dialýz, čím skvalitní život ľuďom, ktorí trpia nefrologickými ochoreniami. Prevádzkovať ho bude samotná nemocnica.

Dialýzu poskytovala v topoľčianskej nemocnici od roku 1996 súkromná firma B. Braun Avitum. K 30. septembru jej skončila nájomná zmluva a nemocnica ju nepredĺžila. Vypratávanie priestorov skončilo konfliktom medzi spoločnosťou a nemocnicou, ktorý vyvrcholil trestným oznámením. „Firma podľa môjho názoru úmyselne zdemolovala priestory, kde sídlila. Vytrhala káble, elektrinu, zničila vodovodné potrubia, všetku vzduchotechniku, porozbíjala okná aj dvere,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ topoľčianskej nemocnice Martin Naništa. Ako ďalej pokračoval, keďže mu súkromná firma priestory oficiálne neodovzdala, vnikol tam za asistencie polície. Tá fotograficky aj písomne zdokumentovala škody. Naništa ich odhaduje na dva milióny korún a na firmu podal trestné oznámenie. „Vlastníkom nehnuteľnosti je Nitriansky samosprávny kraj, ktorý sa pravdepodobne tiež pridá s trestným oznámením,“ doplnil Naništa.

Zástupca B. Braun Avitum Ján Popovič obvinenia odmieta. „Je to nezmysel, samozrejme. Príďte sa pozrieť do nášho nového moderného dialyzačného strediska v Topoľčanoch, ktoré sme nedávno otvorili, aby ste sa presvedčili, či firma s takýmto backgroundom potrebuje ničiť niečí majetok,“ reagoval Popovič. B. Braun Avitum ako súčasť rovnomenného nemeckého koncernu prevádzkuje dialyzačné centrá v mnohých štátoch Európy a Ázie.

SITA