Pred chrípkou ochránia aj paradajky a cesnak
Imunitný systém človeka posilní vitamín C, ale aj zinok, lykopén a hesperidín. Pred chrípkou môže ochrániť tiež cesnak či echinacea. Spolu s vitamínom C, teda kyselinou askorbovou, zlepšujú obranyschopnosť organizmu aj stopové prvky zinok a selén. Zinok, ktorý sa nachádza v hovädzom a bravčovom mäse, ale aj v celozrnných výrobkoch či orechoch, zlepšuje imunitný systém a môže skrátiť liečbu prechladnutia. Najbohatším zdrojom zinku sú ustrice.
Boj s infekciami
Pätnásť miligramov zinku, dennú dávku odporúčanú normami Európskej únie, obsahuje porcia šiestich ustríc. Zinok rozvíja a aktivuje T-lymfocyty (druh bielych krviniek), ktoré bojujú s infekciou. I keď ešte nie sú ukončené štúdie o pôsobení zinku na imunitu, znižuje vraj riziko bežného prechladnutia. Okrem imunitného systému zinok priaznivo pôsobí na uskladnenie inzulínu, podporuje normálny rast a vývoj počas dospelosti, je dôležitý pre syntézu DNA a pomáha pri hojení rán.
Stačí nám málo
Stopovým prvkom, ktorý v ľudskom tele účinkuje ako antioxidant s imunomodulačnými funkciami, je selén. Zaujímavosťou je, že obsah selénu v potravinách závisí od jeho obsahu v pôde, v ktorej sa rastliny pestovali a dokonca sa môže vzhľadom na oblasť veľmi líšiť. Ľudskému telu stačí len veľmi malé množstvo. Ak by ho prijalo priveľa, môže pôsobiť toxicky.
I keď EÚ nestanovila presnú odporúčanú dennú dávku selénu, za dostatočný považuje priemerný denný príjem približne 55 mikrogramov. Nachádza sa v bravčovom mäse a vnútornostiach, rybách, vajciach, ale aj v orieškoch a kokosových orechoch, ktoré boli pestované v pôde bohatej na selén.
Sledujte si lykopén
Na ľudskej obranyschopnosti sa podieľajú aj fytonutrienty, rastlinné látky ako lykopén a hesperidín. Lykopén je silný antioxidant, ktorý obsahujú predovšetkým paradajky, ako aj z nich vyrobené potraviny. Priaznivo vplýva na prirodzenú imunitu. Citrusové plody zasa obsahujú okrem vitamínu C aj hesperidín. Vedci predpokladajú, že v súčinnosti s vitamínom C podporuje zdravé kapiláry, vytváranie kolagénu v spojivovom tkanive a riadne fungovanie imunitného systému.
Vitamín C
Najznámejším vitamínom, ktorý pomáha ako prevencia pred prechladnutím, je vitamín C. Jeho špecifickou vlastnosťou je rozpustnosť vo vode. Keďže sa jeho nadbytok z tela rýchlo vyplaví, mali by sme ho prijímať pravidelne v určených dávkach, ktoré predstavujú 60 miligramov denne. Vitamín C, ktorý obsahuje aj tropická čerešňa Acerola, čierne ríbezle, kivi, papričky a šípky, stimuluje produkciu bielych krviniek a pomáha pri produkcii protilátok.
Zároveň zabezpečuje lepšie vstrebávanie železa, najmä z rastlinných zdrojov v nekrvnej forme. Množstvo vitamínu C sa môže zo zeleniny a ovocia "stratiť" dlhým skladovaním, ale aj pri tepelnej príprave. V jesennom období ochráni pred prechladnutím aj cesnak a echinacea. Cesnak aj napriek svojej nepríjemnej aróme eliminuje široké spektrum infekčných organizmov.
Všeliek cesnak
Už v minulosti ho ľudia používali ako všeliek, dokonca verili, že odháňa upírov. Jeho priaznivý vplyv na zdravie potvrdili aj vedci. Ako bylinný liek sa používa aj echinacea, ktorá znižuje riziko symptómov prechladnutia a chrípky. Ako stimulant imunitného systému pomáha ničiť infekcie.