Operačné strediská by mali komunikovať priamo

BRATISLAVA 8. októbra (SITA) - Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) navrhuje zrušiť povinnosť zriaďovať zásahové strediská pre poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Uvádza sa to v návrhu novely zákona o ZZS, ktorý MZ predložilo do pripomienkového konania. "Prax ukázala neopodstatnenosť a nevyužiteľnosť zriadených zásahových stredísk ...

BRATISLAVA 8. októbra (SITA) - Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) navrhuje zrušiť povinnosť zriaďovať zásahové strediská pre poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Uvádza sa to v návrhu novely zákona o ZZS, ktorý MZ predložilo do pripomienkového konania. "Prax ukázala neopodstatnenosť a nevyužiteľnosť zriadených zásahových stredísk vo vzťahu k organizačnej štruktúre a riadeniu jednotlivých staníc ZZS," konštatuje MZ. V praxi by tak operačné stredisko tiesňového volania obišlo zásahové stredisko a v prípade potreby priamo vyslalo ambulanciu ZZS na zásah. Priama komunikácia medzi operačným strediskom ZZS a ambulanciou záchrannej zdravotnej služby by podľa MZ zvýšila efektivitu zásahov.

Operačným strediskám by podľa návrhu pribudli aj ďalšie povinnosti. Predovšetkým by mali povinnosť podieľať sa na koordinovanom postupe. Novela totiž žiada spresnenie povinností poskytovateľov ZZS v zdravotníckom zabezpečení hromadných nešťastí a iných mimoriadnych udalostí, ktoré vyžadujú špecifický typ zdravotníckeho zabezpečenia.

Zmeny by sa mali dotknúť aj dĺžky uchovávania zvukového záznamu príjmu tiesňového volania. Zámerom MZ je jej zosúladenie s časom uchovávania zdravotnej dokumentácie. Navrhuje teda predĺženie uchovávania zvukového záznamu zo súčasných 10 na 20 rokov. Ďalšie zmeny v návrhu sa týkajú technického stavu ambulancií ZZS. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti stanovuje povinnosť používať iba ambulancie ZZS s platným technickým osvedčením. Prax totiž podľa MZ ukazuje, že najmä pri sanitkách to tak často nie je.

Návrh novely spresňuje koordinovaný postup pri nešťastiach s hromadným postihnutím osôb alebo iných mimoriadnych udalostí, a to na úrovni ministerstva vnútra, MZ, ako aj na úrovni zložiek integrovaného záchranného systému. Novela zároveň zavádza zmeny v oblasti sankcií. Kým v súčasnosti sa pokuty za porušenie niektorej z povinností týkajú iba poskytovateľov ZZS, návrh žiada ich zavedenie aj pri operačných strediskách. Maximálnu výšku sankcie stanovilo MZ v návrhu na 200 tisíc Sk.

Podľa návrhu novely zákona by druhy lekárničiek a ich obsah mal upravovať všeobecne záväzný právny predpis MZ. V súčasnosti je táto problematika v pôsobnosti Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, ktoré však podľa MZ k tejto zmene nemá výhrady. Podľa MZ návrh novely zákona o ZZS bude mať dopad na verejné financie v rokoch 2008-2010 vo výške 10 až 15 mil. Sk.

SITA