SP nepredpísala zdravotníckym zariadeniam penále 1,6 mld. Sk

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) - Sociálna poisťovňa (SP) napriek zákonom stanovenej povinnosti nepredpísala zdravotníckym zariadeniam penále, ktoré ku koncu júla dosahovalo 1,619 mld. Sk. "Ministerstvo zdravotníctva vo svojej informácii o vývoji zadlženosti vyvoláva dojem, že rast dlhu zdravotníckych zariadení sa spomaľuje," konštatoval ...

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) - Sociálna poisťovňa (SP) napriek zákonom stanovenej povinnosti nepredpísala zdravotníckym zariadeniam penále, ktoré ku koncu júla dosahovalo 1,619 mld. Sk. "Ministerstvo zdravotníctva vo svojej informácii o vývoji zadlženosti vyvoláva dojem, že rast dlhu zdravotníckych zariadení sa spomaľuje," konštatoval analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay. Ministerstvo v informácii, ktorú by mala v stredu prerokovať vláda, uvádza výšku dlhu v zdravotníctve na úrovni 7,367 mld. Sk. Podľa Szalaya však dlh k polroku je zhruba o 1,2 mld. Sk vyšší.

Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu júla voči zdravotníckym zariadeniam predpísané penále vo výške presahujúcej 54,714 mil. Sk a nepredpísané penále v objeme takmer 1,619 mld. Sk. Podľa Szalaya ide o politickú objednávku, aby dlh v zdravotníctve bol opticky nižší, ako by mal byť v skutočnosti. SP v informácii o aktuálnej sume penále zdravotníckych zariadení konštatuje, že je v neprospech SP predpisovať penále voči zdravotníckym zariadeniam. Pre SP je podľa informácie prioritou, aby zdravotnícke zariadenia zaplatili a odviedli poistné.

SP by mala predpisovať penále tým platiteľom, ktorí neodviedli poistné včas alebo v plnej výške. Penále predstavuje 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti.

SITA