V pondelok odštartuje v Košiciach Študentská kvapka krvi

KOŠICE 3. októbra (WEBNOVINY) – Územný spolok Slovenského Červeného kríža (SČK) Košice – mesto v spolupráci s košickým pracoviskom Národnej transfúznej služby pripravili 13. ročník Študentskej kvapky krvi. Ako dnes na tlačovej besede uviedla riaditeľka košického územného spolku SČK Lucia Cangárová, akcia odštartuje už 8. októbra a potrvá do 16. novembra. ...

KOŠICE 3. októbra (WEBNOVINY) – Územný spolok Slovenského Červeného kríža (SČK) Košice – mesto v spolupráci s košickým pracoviskom Národnej transfúznej služby pripravili 13. ročník Študentskej kvapky krvi. Ako dnes na tlačovej besede uviedla riaditeľka košického územného spolku SČK Lucia Cangárová, akcia odštartuje už 8. októbra a potrvá do 16. novembra. Vzhľadom na to, že v Košiciach je akcia populárna, po dohode s transfúznou stanicou rozložili jej trvanie na dlhšie časové obdobie.

„Cieľom kampane je motivovať a získavať mladých ľudí pre bezpríspevkové darcovstvo krvi, pričom veľkú pozornosť venujeme prvodarcom,“ povedala Cangárová. Zdôraznila, že darovať krv môže každý mladý človek po dosiahnutí veku 18 rokov a musí mať minimálnu hmotnosť 50 kg. Mladí, ktorí majú piercing či tetovanie môžu darovať krv až po roku od aplikácie tejto okrasy. Takisto nemožno darovať krv v čase, ak má človek zvýšenú teplotu alebo horúčku, herpes či ďalšie zdravotné problémy.

„Výhodou pravidelného darcovstva je, že pri každom odbere sa darca aj krv podrobne vyšetruje. „Ak do dvoch týždňov nedostane darca oznámenie, tak je zdravotne v poriadku. V prípade zistenia nejakých pozitívnych nálezov ho NTS upozorní a odporučí, aby navštívil lekára. Je to spoľahlivý zdravotný monitoring, “ povedala Cangárová.

Ako uviedla Cangárová do kampane sa zapojí 59 stredných škôl pôsobiacich v Košiciach, všetky fakulty vysokých škôl aj 66 miestnych spolkov SČK. Kampaň podporujú Košický samosprávny kraj, vedenie mesta Košice, mimovládne organizácie ale aj niektoré cirkvi a široká verejnosť. Dodala, že na organizovaní darcovstva krvi v Košiciach sa podieľa okolo tisíc dobrovoľníkov.

„Minuloročná Študentská kvapka krvi bola najúspešnejšia, krv darovalo 1258 študentov, z ktorých bolo 522 prvodarcov. Verím, že aj tento rok sa nám podarí tieto čísla udržať,“ povedala Cangárová. Ako uviedla, hoci sú Košice menšie ako Bratislava, nezaostávajú v počtoch darcov krvi a prvodarcov v Študentskej kvapke krvi.

„Darcov však nie je nikdy dostatok, preto prikladáme taký význam získavaniu nových,“ zdôraznila Cangárová.

Aj tento rok získajú vyžrebovaní darcovia krvi vecné ocenenia, ktoré si prevezmú v prvý decembrový týždeň počas slávnostného vyhodnotenia kampane.

SITA