Sociálna poisťovňa predpíše nemocniciam penále

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) - Sociálna poisťovňa (SP) predpíše nemocniciam penále, ktoré im zatiaľ nevyrubila. Pre novinárov to uviedol generálny riaditeľ SP Ivan Bernátek. Poisťovňa totiž do 31. júla nepredpísala zdravotníckym zariadeniam penále vo výške 1,619 mld. Sk, čo podľa Health Policy Institute (HPI) mohlo skresliť informáciu ministerstva ...

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) - Sociálna poisťovňa (SP) predpíše nemocniciam penále, ktoré im zatiaľ nevyrubila. Pre novinárov to uviedol generálny riaditeľ SP Ivan Bernátek. Poisťovňa totiž do 31. júla nepredpísala zdravotníckym zariadeniam penále vo výške 1,619 mld. Sk, čo podľa Health Policy Institute (HPI) mohlo skresliť informáciu ministerstva zdravotníctva o stave dlhu v rezorte k 30. júnu približne o 1,2 mld. Sk. Podľa HPI ide o optické znižovanie dlhu. Hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková však vyhlásila, že rezorty zdravotníctva a sociálnych vecí nemali žiadnu dohodu k informácii o stave dlhu zdravotníctva.

Ako uviedol I. Bernátek, SP ani nevedela, že ministerstvo takúto správu vypracovalo. Sociálna poisťovňa podľa jej generálneho riaditeľa pripravuje vlastný materiál o stave pohľadávok voči zdravotníckym zariadeniam, ktorý predloží na rokovanie vlády. Informáciu o stave dlhu v zdravotníctve vláda v stredu vypustila zo svojho programu. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Daniela Klačka sa tak stalo na žiadosť predsedu vlády. Ministerstvo upraví materiál tak, aby vláda k nemu mohla prijať uznesenie. Informáciu totiž môže iba vziať na vedomie.

Celkový dlh v zdravotníctve predstavoval podľa informácie ministerstva zdravotníctva k 30. júnu tohto roka 7,367 mld. Sk. V tom istom období minulého roka sa pohyboval na úrovni 5,523 mld. Sk. Najväčšiu časť z neho tvoril dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorý k polroku predstavoval 5,23 mld. Sk. Zdravotnícke zariadenia transformované na akciové spoločnosti si plnia svoje záväzky v lehote splatnosti a ich dlh ku koncu júna bol 21 mil. Sk, čo je medziročné prehĺbenie o 6 mil. Sk. Za prvých šesť mesiacov roku 2007 sa podľa informácie dlh v rezorte prehĺbil o 546 mil. Sk, čo predstavuje priemerný mesačný rast na úrovni približne 91 mil. Sk. Podľa ministerstva sa však zadlžovanie zdravotníckych zariadení spomaľuje.

SITA