Heslo novej kampane proti osteoporóze je "Porazte zlomeniny"

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) - Každoročne počet pacientov s osteoporózou, teda rednutím kostí, vo svete narastá. Aj na tento fakt má upozorniť 20. október - Svetový deň osteoporózy (World Osteoporosis Day). Stav kostí sa dá zistiť meraním kostnej hmoty, ktoré bude tento rok vo viacerých mestách bezplatné. Prvá z troch akcií sa začala dnes o 14:00 ...

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) - Každoročne počet pacientov s osteoporózou, teda rednutím kostí, vo svete narastá. Aj na tento fakt má upozorniť 20. október - Svetový deň osteoporózy (World Osteoporosis Day).

Stav kostí sa dá zistiť meraním kostnej hmoty, ktoré bude tento rok vo viacerých mestách bezplatné. Prvá z troch akcií sa začala dnes o 14:00 v bratislavskom Polus City Center, kde bude pokračovať do 18:00. V Banskej Bystrici si budú môcť záujemcovia nechať zmerať svoju kostnú hmotu v utorok 9. októbra v obchodnom centre Europa Shopping a napokon v Košiciach 11. októbra v centre Galéria Košice. Ďalšie merania podstúpia obyvatelia domovov dôchodcov v Bratislave (3. októbra), Banskej Bystrici (10. októbra) a Košiciach (12. októbra).

Cieľom Svetového dňa osteoporózy je informovať o možnosti prevencie a samotných problémoch súvisiacich so zoslabnutými kosťami. Okrem toho majú spomínané aktivity zvýšiť povedomie širokej verejnosti i tvorcov zdravotnej politiky o možnostiach prevencie osteoporózy.

Presne 20. októbra tiež odštartuje kampaň s heslom "Porazte zlomeniny". Jej sprievodné podujatia by mali ľuďom pomôcť spoznať rizikové faktory osteoporózy a podnietiť ich, aby sa snažili svoje riziko znížiť. Osloviť má všetky vekové kategórie, hoci osteoporóza sa týka skôr starších ľudí. Všetci ale môžu zredukovať faktory, spôsobujúce toto nepríjemné ochorenie. Nápomocnými pri predchádzaní vzniku ochorenia sú zmena životného štýlu, úprava stravovacích návykov, obmedzenie pitia alkoholu či skoncovanie s fajčením. V mladom veku pomáha správna životospráva a dostatok pohybu, ktoré vplývajú na budovanie maximálneho množstva kostnej hmoty, čím klesá riziko zlomenín v staršom veku. Na vznik ochorenia negatívne vplýva aj príliš nízka telesná hmotnosť (napríklad anorexia). V strave majú mimoriadny význam potraviny s obsahom vitamínu D a vápnika. Rizikovým faktorom je i to, ak má osteoporózu niektorý z členov rodiny, alebo predchádzajúce zlomeniny, či krehká stavba tela. Ešte vyššie riziko je u žien po menopauze, no s vekom rastie riziko ochorenia aj u mužov. Zvlášť ľudia, ktorí už mali zlomeniny aj v minulosti, by mali byť opatrnejší.

Riziko ochorenia poodhaľuje aj tzv. Minútový test rizika osteoporózy, čo je dotazník vypracovaný Medzinárodnou nadáciou pre osteoporózu. V ňom sa nachádza niekoľko jednoduchých otázok. Vyhodnotením odpovedí sa dá ľahko zistiť rizikovosť človeka.

SITA