INESS obhajuje zisk v zdravotníctve

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Ak sa zo zdravotníctva odstráni zisk, odstráni sa tým aj hlavná motivácia subjektov čo najefektívnejšie napĺňať želania pacientov, neustále inovovať a zlepšovať svoje služby, ale aj investovať kapitál potrebný na zvýšenie produktivity v odvetví, domnieva sa vo svojej novej publikácii domnieva sa Inštitút ekonomických ...

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Ak sa zo zdravotníctva odstráni zisk, odstráni sa tým aj hlavná motivácia subjektov čo najefektívnejšie napĺňať želania pacientov, neustále inovovať a zlepšovať svoje služby, ale aj investovať kapitál potrebný na zvýšenie produktivity v odvetví, domnieva sa vo svojej novej publikácii domnieva sa Inštitút ekonomických a spoločenských štúdií (INESS). Zákaz zisku a obmedzovanie konkurencie za účelom šetrenia verejných zdrojov v zdravotníctve prináša podľa inštitútu presný opak, plytvanie. Informoval o tom riaditeľ INESS Richard Ďurana. "V zdravotníctve opätovne začína ožívať negatívny postoj voči súkromným investíciám a zisku ako takému," uvádza inštitút vo svojej publikácii Zdravý zisk. Pritom podľa inštitútu je základnou funkciou zisku v ekonomike motivácia podnikateľov k inovatívnemu a z hľadiska nákladov efektívnemu napĺňaniu potrieb spotrebiteľov.

Čiastočná deregulácia, transformácia zdravotníckych subjektov a väčší dôraz na trhové sily v minulom volebnom období podľa INESS takmer úplne zastavili zadlžovanie v sektore. Ako však inštitút upozorňuje, v súčasnosti sa tento trend obracia, keďže so zmenou vlády v roku 2006 sa zmenilo aj smerovanie zdravotnej politiky na Slovensku. "V politickej a odbornej diskusii začali prevažovať argumenty spochybňujúce fungovanie trhových mechanizmov a ich legitimitu v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti," vyhlasuje INESS. Zo špecifík na trhu zdravotnej starostlivosti však podľa inštitútu automaticky nevyplýva aj potreba vysokej regulácie a štátnej produkcie. Politické rozhodnutia a regulácie naopak prispievajú k významnému rastu nákladov v rezorte, domnieva sa INESS.

INESS je nezávislé, neštátne a apolitické občianske združenie, ktoré pôsobí od decembra roku 2005. Jeho poslaním je výskumná, publikačná, poradenská a vzdelávacia činnosť zameraná na riešenie aktuálnych ekonomických a spoločenských problémov.

SITA