Najviac antibiotík sa spotrebuje v prešovskom kraji

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Regiónom s najfrekventovanejším používaním antibiotík v rokoch 2001 až 2005 bol spomedzi sledovaných území Prešov. Vysoká spotreba však pretrváva aj v Trebišove, nasleduje Zvolen, Nitra a Bratislava. Vyplynulo to z analýzy projektu S MedDial, ktorého garantom je Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Podľa slov ...

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Regiónom s najfrekventovanejším používaním antibiotík v rokoch 2001 až 2005 bol spomedzi sledovaných území Prešov. Vysoká spotreba však pretrváva aj v Trebišove, nasleduje Zvolen, Nitra a Bratislava. Vyplynulo to z analýzy projektu S MedDial, ktorého garantom je Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Podľa slov jej hovorkyne Petry Balážovej ide o projekt, ktorý sa vo vybraných regiónoch Slovenska zaoberá sledovaním preskripcie antibiotík u všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Cieľom S MedDial je podľa Balážovej zabezpečiť spätnú väzbu medzi všeobecnými lekármi predpisujúcimi antibiotiká a zdravotnou poisťovňou, ktorá má možnosť zaznamenávať, hodnotiť a regulovať smerovanie terapie, a teda aj náklady na lieky. "Výsledkom projektu sú odporúčania vyplývajúce z analýz použitých diagnostických vyšetrení a predpisovaných antibiotík," dodala Balážová.

Na Slovensku sa ročne minie na antibiotiká asi 1,5 mld. Sk. Samotná VšZP z tejto sumy uhradí viac ako 758 mil. Sk.

SITA