LOZ odmieta zamestnanecké akciové spoločnosti

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) - Lekárske odborové združenie (LOZ) privítalo vládny návrh na zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Ako na tlačovej besede uviedol predseda LOZ Marian Kollár, za znepokojivý však považuje návrh podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho, podľa ktorého by sa mohli meniť na zamestnanecké akciové spoločnosti. ...

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) - Lekárske odborové združenie (LOZ) privítalo vládny návrh na zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Ako na tlačovej besede uviedol predseda LOZ Marian Kollár, za znepokojivý však považuje návrh podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho, podľa ktorého by sa mohli meniť na zamestnanecké akciové spoločnosti. LOZ ich totiž odmieta. "Ak iba premaľujete firmu, bez zmeny systému to nepomôže," skonštatoval Kollár.

Podľa odborárov nemocnice nemôžu dosahovať zisk v trhovom prostredí, nakoľko vyprodukujú viac, ako dostanú zaplatené. "Pekáreň, ktorá vyrobí rožok za korunu a predáva ho za osemdesiat halierov, skrachuje," použil Kollár analógiu. Niektorým nemocniciam sa síce darí hospodáriť vyrovnane alebo so ziskom, no podľa odborárov je to dôsledkom toho, že nerobia finančne náročné výkony a pacientov, ktorí si vyžadujú najväčšie náklady, presúvajú do fakultných nemocníc.

Vláda navrhuje zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti vo svojom návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti je transformácia zákonom pozastavená do konca tohto roku. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni neoficiálne navrhol možnosť zamestnaneckých akcioviek. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa k jeho návrhu nechcel vyjadrovať, kým nie je na svete, ako však uviedol, je ochotný o ňom diskutovať.

SITA