Zákonník práce sa v nemocniciach nedodržiava

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) - Ani v jednej nemocnici sa podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára v plnom rozsahu nedodržiava Zákonník práce (ZP). Porušenia sa týkajú hlavne pracovného času. Lekári podľa Kollára pracujú nepretržite 32,5 hodín, nemajú zabezpečený nepretržitý denný odpočinok a maximálnu 12-hodinovú ...

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) - Ani v jednej nemocnici sa podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára v plnom rozsahu nedodržiava Zákonník práce (ZP). Porušenia sa týkajú hlavne pracovného času. Lekári podľa Kollára pracujú nepretržite 32,5 hodín, nemajú zabezpečený nepretržitý denný odpočinok a maximálnu 12-hodinovú pracovnú zmenu. Zároveň upozornil, že mnohé nemocnice porušujú ZP aj tým, že zamestnávatelia vedome nabádajú a nútia lekárov, aby si čas strávený na pracovisku vykazovali ako čas odpočinku. "Problematické je však aj odmeňovanie zamestnancov," dodal Kollár.

LOZ žiada dodržiavať maximálne 24-hodinovú prítomnosť v práci, ako aj možnosť vyberať si po službe náhradné voľná. Zároveň vyžaduje, aby lekárom po znížení rozsahu služieb neklesali zárobky. Odhady LOZ totiž uvádzajú, že by uplatňovanie ZP po novelizácii mohlo spôsobiť zníženie príjmov o 10 až 20 %. Odbory však zároveň požadujú navýšenie tarifných platov zdravotníckeho personálu ešte v tomto roku. Nízke finančné ohodnotenie totiž považujú za hlavnú príčinu vysokého exodu slovenských lekárov do zahraničia. LOZ odporúča, aby platy vzrástli minimálne o 30 %. Pozitívne stimuly by podľa názoru Kollára mohli prilákať naspäť najmä tých lekárov, ktorí odišli do zahraničia, no neusadili sa tam natrvalo. LOZ žiada aj celkové navýšenie finančných prostriedkov v rezorte. "Ak do zdravotníctva nevložíme primerané množstvo peňazí, bude to preň rozsudok smrti," povedal Kollár.

V súčasnosti nie je podľa LOZ potrebné vyhlasovať štrajk. Po troj- až štvordňovom dôslednom držiavaní ZP zo strany zdravotníckeho personálu, by totiž nemal kto poskytovať zdravotnú starostlivosť. "My nepotrebujeme vyhlasovať štrajk," uviedol Kollár. Podľa neho LOZ trvá na striktnom dodržiavaní ZP.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na utorňajšiu tlačovú besedu LOZ vyhlásilo, že k aktivitám združenia nebude zaujímať predčasné postoje a podporovať výmenu názorov s odborármi prostredníctvom médií. O problematike Zákonníka práce bude 8. októbra rokovať odvetvová tripartita.

SITA