Ročné zúčtovanie nepodalo vyše 8 tisíc ľudí

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia nepodalo približne 16 % z tých, čo ho podať mali. Ako na pondelňajšej tlačovej besede uviedol riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotnými poisťovňami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Branislav Juhás, celkovo malo podať ročné zúčtovanie 506 tis. poistencov, ...

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia nepodalo približne 16 % z tých, čo ho podať mali. Ako na pondelňajšej tlačovej besede uviedol riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotnými poisťovňami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Branislav Juhás, celkovo malo podať ročné zúčtovanie 506 tis. poistencov, povinnosť si nesplnilo vyše 8 tis. z nich. ÚDZS ich vyzýva, aby ročné zúčtovanie podali čo najskôr, aby ho zdravotné poisťovne mohli spracovať do konca októbra.

Posledný októbrový deň je zároveň termínom, kedy musia poistenci uhradiť poisťovniam nedoplatky a zdravotné poisťovne vrátiť preplatky na poistnom. Ako upozornil Juhás, za nesplnenie povinnosti môže ÚDZS uložiť pokutu poistencom do 5 tis. Sk a právnickým osobám, teda platiteľom alebo zdravotným poisťovniam, pokutu až do výšky 100 tis. Sk. Ako Juhás dodal, vlani sa vyskytli prípady, keď zdravotné poisťovne nevrátili preplatky, išlo však o problémy s ich doručením tým poistencom, ktorí sa nezdržiavali na uvedenej adrese.

SITA