Nové dialyzačné stredisko v Senici

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) - Nové dialyzačné stredisko, ktoré bude poskytovať komplexné nefrologické služby otvoria v pondelok v Senici. Do prevádzky ho spustia od 1. októbra, informovala agentúru SITA PR manažérka spoločnosti Media One Katarína Zatrochová. Stredisko vybudovala a bude prevádzkovať spoločnosť Genea. Podľa riaditeľa spoločnosti ...

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) - Nové dialyzačné stredisko, ktoré bude poskytovať komplexné nefrologické služby otvoria v pondelok v Senici. Do prevádzky ho spustia od 1. októbra, informovala agentúru SITA PR manažérka spoločnosti Media One Katarína Zatrochová. Stredisko vybudovala a bude prevádzkovať spoločnosť Genea. Podľa riaditeľa spoločnosti Stanislava Gerbela, pri zriadení dialyzačného strediska vychádzali z faktu, že v okrese Senica v súčasnosti nie je pre pacientov zabezpečená dialyzačná liečba, pritom ide o okres s najvyšším počtom obyvateľov, približne 61-tisíc. "Pacienti dochádzajú na výkony chronickej dialýzy na pracoviská v susedných okresných mestách Myjava, Skalica a Malacky," konštatoval Gerbela.

Súčasťou dialyzačného strediska bude i nefrologická ambulancia. Centrum bude vybavené najmodernejšou technológiu, ktorá sa používa aj v zahraničí. Personál tvoria odborníci z oblasti nefrológie, vrchným lekárom a odborným garantom je Stanislav Vojt, ktorý má dlhoročnú prax na poste vedúceho lekára dialyzačného strediska v Skalici. Predpokladaný počet pacientov pri spustení prevádzky v prvých mesiacoch je približne 25 - 30 v pravidelnej dialyzačnej liečbe.

Pacient s chorými obličkami môže žiť iba vďaka dialýze, čo je proces, pri ktorom sa z tela odstraňujú odpadové látky metabolizmu, alebo transplantácii. Dialýza nahrádza činnosť zdravých obličiek. Nejde ale o liečbu, pretože dialýza je skôr priama záchrana života. Pacienti chodia na dialýzu 2- až 3-krát týždenne. Na Slovensku ju v súčasnosti potrebuje asi tritisíc pacientov a väčšina z nich ju absolvuje desať až pätnásť rokov. Aj keď benefity dialýzy sú známe, nemôže nahradiť transplantovanú obličku.

SITA