V troch slovenských mestách sa bude behať v mene zdravia

BRATISLAVA 21. septembra (WEBNOVINY) - Heslom poslednej septembrovej nedele, ktorá býva už tradične Svetovým dňom srdca, bude tento rok "Nalaď sa na zdravé srdce!". Vyhlásila ho Svetová federácia srdca. Práve ochorenia srdcovo-cievneho systému sú totiž najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Každý rok im podľahne asi 17,5 milióna ľudí, pričom ...

BRATISLAVA 21. septembra (WEBNOVINY) - Heslom poslednej septembrovej nedele, ktorá býva už tradične Svetovým dňom srdca, bude tento rok "Nalaď sa na zdravé srdce!". Vyhlásila ho Svetová federácia srdca. Práve ochorenia srdcovo-cievneho systému sú totiž najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Každý rok im podľahne asi 17,5 milióna ľudí, pričom len v Európe spôsobujú ochorenia srdca a ciev takmer polovicu všetkých úmrtí. Slovenské ukazovatele kopírujú svetové. Kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO) v SR ročne podľahne takmer 30 000 ľudí, čo je 54 percent všetkých úmrtí.

Zdravie srdca podmieňuje niekoľko faktorov, ako napríklad vysoký cholesterol a krvný tlak, nezdravý životný štýl, nezdravá strava, fajčenie, stres, či nedostatok pohybu. Výzvou v boji za zmenu životného štýlu bude 30. septembra v čase od 14:00 do 18:00 tretí ročník podujatia Beh o Srdce. Akcia bude v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Košiciach na Hlavnej ulici.

Pod stánkami s označením Floraporadňa si budú môcť účastníci nechať bezplatne zmerať cholesterol, krvný tlak, telesný tuk a poradiť sa s odborníkmi o zdravej výžive. Organizátori navyše pripravili množstvo zábavných atrakcií pre deti.

Garantmi podujatia sú Úrad verejného zdravotníctva SR, Slovenská liga za prevenciu a liečbu kardiovaskulárnych chorôb Srdce Srdcu a Slovenská nadácia srdca.

SITA