Slováci zabúdajú na vlastný cholesterol

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) - Hoci ľudia vedia, že vysoká hladina cholesterolu nie je pozitívnym ukazovateľom, v ankete sa ukázalo, že väčšina z nich hladinu svojho cholesterolu nepozná. Zistiť to však mohli návštevníci podujatia Cholesterol nemá súcit, ktoré sa v nedeľu konalo v bratislavskom Auparku. Ukázalo sa, že iba desať percent zo 177 ...

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) - Hoci ľudia vedia, že vysoká hladina cholesterolu nie je pozitívnym ukazovateľom, v ankete sa ukázalo, že väčšina z nich hladinu svojho cholesterolu nepozná. Zistiť to však mohli návštevníci podujatia Cholesterol nemá súcit, ktoré sa v nedeľu konalo v bratislavskom Auparku.

Ukázalo sa, že iba desať percent zo 177 účastníkov, ktorí vyplnili dotazník si myslí, že cholesterol nie je pre ľudský organizmus dôležitý. Aj cholesterol ale má ale svoje opodstatnenie. Tvoria sa z neho niektoré hormóny, žlčové kyseliny a je základnou zložkou bunkových membrán.

Spomedzi opýtaných, dvadsať percent nevedelo, aká je hodnota normálnej hladiny celkového cholesterolu u dospelého zdravého človeka. Hladinu svojho cholesterolu nepoznalo 31 percent zo 177 účastníkov ankety. Vyšetrenie pri ktorom sa to dá zistiť pritom nie je náročné. Samotní lekári ho odporúčajú raz za päť rokov každému nad 20 rokov. Zdravotná sestra odoberie malú vzorku krvi, obyčajne z prsta a následne vykoná test. Pri zisťovaní hladiny cholesterolu sa určujú hladiny HDL a LDL cholesterolu, hladina triglyceridov a celkový cholesterol. Hladiny HDL by mali byť čo najvyššie, hladiny LDL a triacylglyceridov čo najnižšie. Anketa tiež zistila, že ľudia nevedia, ako si vyberať potraviny tak, aby neprijímali LDL cholesterol nazývaný aj "zlý". Jedenásť percent z opýtaných si mylne myslí, že na to, aby si znížili svoju hladinu cholesterolu, nie je potrebné obmedziť konzumáciu tučných jedál.

Akcia sa konala v rámci edukačnej kampane Slovenskej kardiologickej spoločnosti MOST (Mesiac O Srdcových Témach). Záujemcovia môžu nájsť viac informácií o cholesterole, odbornú lekársku on-line poradňu a recepty na zníženie cholesterolu na internetovej stránke www.cholesterol.sk.