Nemocnice by sa už nemali transformovať na akciové spoločnosti

BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) - Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Odmietol, že by štát bol horším vlastníkom ako súkromní majitelia. "Som presvedčený, že štát vie hospodáriť a veľmi skoro to dokážeme," ...

BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) - Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Odmietol, že by štát bol horším vlastníkom ako súkromní majitelia. "Som presvedčený, že štát vie hospodáriť a veľmi skoro to dokážeme," povedal minister. Ako upozornil, ministerstvo pre nemocnice v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti stanovilo pravidlá hospodárenia, čo sa už odrazilo na ich polročných výsledkoch.

Valentovič nechcel komentovať návrh podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho, podľa ktorého by sa mohli z nemocníc stať zamestnanecké akciové spoločnosti. "Poznám tento návrh iba z médií, doteraz ma s takýmto návrhom nikto neoslovil. Ak sa to stane, som ochotný o tom diskutovať," povedal Valentovič.

Vláda v stredu schválila aj návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá opätovne zavádza lekárske obvody pre praktických lekárov a niektorých špecialistov, ako sú gynekológovia a zubní lekári. Cieľom je zabezpečiť občanom, aby ich lekár v ich obvode nemohol odmietnuť. Podľa návrhu novely nebude treba odporúčanie k špecialistovi do 24 hodín od úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu. V návrhu sa zavádzajú národné registre poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj registre pacientov s niektorými ochoreniami. Minister to vyzdvihol ako položenie základov informatizácie zdravotníctva. Ako skonštatoval, tento návrh nerieši technické podrobnosti, no existuje niekoľko možností realizácie, ktoré zaručia bezpečnosť informačných systémov.

Kabinet schválil aj návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý ustanovuje ďalšie preventívne prehliadky. Preventívna klinicko-logopedická prehliadka sa má týkať detí vo veku 3 až 5 rokov a jej cieľom má byť včasné zachytenie porúch rečí a výslovnosti. Poistenci od 18 do 46 rokov mali mať nárok na preventívne dychové testy na prítomnosť helicobactera pylori, čo kritizovala časť odbornej verejnosti. Podľa nej totiž má helicobactera v tráviacom trakte väčšina dospelej populácie a pre väčšinu z nich nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Ako informoval Valentovič, vláda návrh na dychové testy z novely vypustila.

Novela zákona taktiež v prípade kúpeľnej starostlivosti ruší indikačnú skupinu C. V nej si náklady na liečbu hradia pacienti sami. Zároveň sa 17 diagnóz z tejto skupiny má presunúť do indikačnej skupiny B. V nej zdravotná poisťovňa zaplatí procedúry v kúpeľoch, nie však stravu a ubytovanie. Súčasťou navrhovaných opatrení je aj presun 8 diagnóz zo skupiny B do A. V nej poisťovňa prepláca všetko v plnej miere. Ministerstvo si od tejto úpravy sľubuje zvýšenie dostupnosti kúpeľnej liečby pre

Ako minister dodal, s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Vierou Tomanovou sa dohodli, že vypracujú právnu analýzu možnosti preplácania ošetrovateľských výkonov v sociálnych zariadeniach. Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb totiž pri zákone o zdravotnej starostlivosti žiadal, aby pôsobenie zdravotných sestier v zariadeniach sociálnych služieb bolo opäť považované za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti totiž tieto výkony nehradia zdravotné poisťovne a zdravotné sestry prichádzajú o roky, ktoré by sa im inak započítavali do zdravotníckej praxe.

SITA