Ľudstvo pozná Alzheimerovu chorobu 101 rokov, liek ale nie

BRATISLAVA 18. septembra (SITA) - Alzheimerova choroba (ACH) je jedným z asi 40 typov demencií, no práve táto je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zároveň jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení. Na Slovensku postihuje každého dvadsiateho človeka vo vekovej kategórii nad 65 rokov, čiže spolu asi 45 až 50-tisíc ľudí. Lieči sa však ...

BRATISLAVA 18. septembra (SITA) - Alzheimerova choroba (ACH) je jedným z asi 40 typov demencií, no práve táto je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zároveň jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení. Na Slovensku postihuje každého dvadsiateho človeka vo vekovej kategórii nad 65 rokov, čiže spolu asi 45 až 50-tisíc ľudí. Lieči sa však iba tritisíc z nich. Na tlačovej besede na to dnes upozornil psychiater Ľubomír Vražda z Psychiatrickej ambulancie Centra Memory.

S cieľom oboznámiť laickú verejnosť s problémami súvisiacimi s ACH, ako aj poukázať na dôležitosť skorého a správneho určenia diagnózy, sa bude 21. a 22. septembra konať Memory Day. Práve 21. september je totiž Svetovým dňom Alzheimerovej choroby. Ľudstvo ju už pozná 101 rokov no i napriek tomu ostáva príčina ochorenia neznáma. Lieky, ktoré sú dostupné, ochorenie neliečia, dokážu však jeho priebeh spomaliť a oddialiť jeho dôsledky.

Súčasťou Memory Day bude výstava a odborné prednášky v Umeleckej besede Slovenska v Bratislave so začiatkom v poobedňajších hodinách. Návštevníci sa tiež budú môcť zúčastniť na tréningu pamäti s praktickou ukážkou. Organizátori podujatia - Nadácia Memory v spolupráci so Slovenskou Alzheimerovou spoločnosťou a Slovenskou výtvarnou úniou predstavia aj nové CD - Tréning pamäti, obsahujúce cvičenia na precvičenie pamäti. Nosič je určený ľuďom v produktívnom veku, ktorí netrpia na ACH, majú však problémy s pamäťou, nie jej poruchy. Do predaja sa dostane 1. októbra v kníhkupectvách Panta Rhei. Výťažok z predaja bude venovaný neziskovej organizácii Centrum Memory. Pre pacientov s ACH v počiatočnom štádiu zasa vyjde pracovný zošit Tréning pamäti.

Ochorenie sa prejavuje kognitívnymi a nekognitívnymi poruchami. Medzi prvé z nich patrí amnézia (poruchy pamäti), afázia (poruchy reči), agnózia (poruchy poznávania), apraxia (poruchy motoriky). Nekognitívne sú rôzne psychiatrické symptómy ako zlosť, smútok, depresie a teda emócie bez zvláštnych podnetov. Pacientom komplikujú život aj poruchy denných aktivít. Nesmú zostávať sami a zaistenie bezpečnosti týchto pacientov si vyžaduje neustálu kontrolu. Dôležité je však včasné rozpoznanie týchto symptómov. Niektoré sa totiž dajú zameniť s normálnymi prejavmi starnutia. "Alzheimerik keď zabudne - zabudne navždy," vysvetlil rozdiel Vražda.

Ako upozornila riaditeľka a liečebná pedagogička Centra Memory Mária Čunderlíková, ACH sa prejavuje skôr u ľudí s nižším vzdelaním. Pokles mentálnych schopností sa u týchto ľudí totiž prejavuje rýchlejšie. Viac ochorenie postihuje ženy, čo ale pripísala tomu, že práve ženy sa dožívajú vyššieho veku.

SITA