HSR sa na zdravotníckych zákonoch nezhodla

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) - Hospodárska a sociálna rada (HSR) sa na svojom pondelňajšom zasadnutí nezhodla ani na jednom z predložených návrhov noviel zdravotníckych legislatívnych noriem. Bez zhody sociálnych partnerov tak bude vláda rozhodovať aj o návrhu na verejnú minimálnu sieť ústavných zdravotníckych zariadení a návrhoch noviel zákonov ...

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) - Hospodárska a sociálna rada (HSR) sa na svojom pondelňajšom zasadnutí nezhodla ani na jednom z predložených návrhov noviel zdravotníckych legislatívnych noriem. Bez zhody sociálnych partnerov tak bude vláda rozhodovať aj o návrhu na verejnú minimálnu sieť ústavných zdravotníckych zariadení a návrhoch noviel zákonov o rozsahu zdravotnej starostlivosti, poskytovateľoch a o zdravotnej starostlivosti.

Navrhovaná novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zastavuje transformáciu príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Predstavitelia zamestnávateľov s týmto nesúhlasia. Ako konštatoval člen prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Ján Oravec, nemocnice sa tak opäť ocitnú v mäkkom rozpočtovom prostredí a nebudú nútené sa správať ekonomicky. Riešením by podľa nich boli štátne alebo zamestnanecké akciové spoločnosti. Štátny tajomník rezortu Daniel Klačko sa k možnej transformácii na zamestnanecké akciovky nevyjadril, keďže to podľa neho je otázka na ministra Ivana Valentoviča.

Ako uviedol podpredseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) Andrej Kučinský, odbory žiadali, aby v zákone o zdravotnej starostlivosti ministerstvo upravilo pôsobenie zdravotných sestier v zariadeniach sociálnych služieb tak, aby ich činnosť bola opäť považovaná za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva pripomienku SOZ odmietlo, no ako povedal D. Klačko, ide o legitímnu požiadavku, ktorú chce ministerstvo riešiť. Ide však o zložitú tému, ktorá si vyžaduje dlhšiu diskusiu a konsenzus ministerstiev práce a zdravotníctva.

V návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti ostali aj po pripomienkovom konaní a nesúhlase zamestnávateľov nové preventívne prehliadky. Pomocou dychového testu sa tak má zisťovať prítomnosť baktérie Helicobacter pylori. Časť odbornej verejnosti s týmto nesúhlasila, nakoľko Helicobacter je podľa nej prítomný u väčšiny populácie, no neznamená automaticky riziko vzniku rakoviny žalúdka. Ďalšia prevencia bude prehliadka u gastroenterológa a kolonoskopia pre poistencov od 50 rokov. Každých 10 rokov by mali mať právo na preventívne vyšetrenie s cieľom včas zachytiť rakovinu hrubého čreva a konečníka. Kritici tohto návrhu upozorňovali, že kolonoskopia je finančne náročné a pre pacienta veľmi nepríjemné vyšetrenie, ktoré by sa malo indikovať len v prípade pozitívneho testu na okultné krvácanie, ktorý je súčasťou prevencie už teraz. Keďže odborníci nedosiahli konsenzus, ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo trvať na svojom návrhu.

SITA