ZZP žiada stiahnuť novelu zákona o poisťovniach

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) - Združenie zdravotných poisťovní SR (ZZP) žiada predstaviteľov vládnej koalície, aby z rokovania parlamentu stiahli návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach. Reaguje tak na stredajšie vystúpenie ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča v NR SR, kde uviedol, že predložený návrh novely neruší pluralitný systém ...

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) - Združenie zdravotných poisťovní SR (ZZP) žiada predstaviteľov vládnej koalície, aby z rokovania parlamentu stiahli návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach. Reaguje tak na stredajšie vystúpenie ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča v NR SR, kde uviedol, že predložený návrh novely neruší pluralitný systém a neupiera slobodnú voľbu. "Legitímne sa pýtame, či si predstavitelia vlády stoja za svojim uznesením, či si pán premiér stojí za celým radom verejných vyjadrení o vytlačení súkromných poisťovní z trhu? Ak nie, potom je predložený návrh novely zákona bezpredmetný a žiadame, aby bol stiahnutý z rokovania NR SR,“ uviedol výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč.

ZZP je presvedčené, že schválenie návrhu novely zákona povedie k vytvoreniu systému jednej zdravotnej poisťovne, zruší možnosť voľby pre občanov aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pripraví zdravotníctvo o finančné zdroje. "Ak sa zdravotným poisťovniam zoberie právo nakladať so ziskom, je otázkou, aký dôvod a motiváciu budú mať, aby v takomto systéme pôsobili. Je ilúziou domnievať sa, že zisk sa bude vracať do zdravotníctva," konštatoval Kováč. Podľa neho takéto podmienky vytlačia súkromné poisťovne z trhu a zisk nebude vôbec. "Jednu zdravotnú poisťovňu, ako aj verejnoprávne poisťovne, sme tu už mali. Boli zadlžené, systém nefungoval, platby poskytovateľom meškali, dlhy musel plátať štát," upozornil Kováč.

Ako výkonný riaditeľ ZZP dodal, poisťovne žiadajú, aby minister zdravotníctva a predstavitelia vlády nezavádzali verejnosť v otázke skutočných motívov aj dôsledkov návrhu novely," uzavrel Kováč. ZZP pripravilo spolu s predstaviteľmi kultúrnej, ekonomickej a akademickej obce petíciu za rovnoprávne a pluralitné zdravotníctvo, pod ktorú sa podpísalo takmer 160 tis. občanov. Petíciu organizátori odovzdali NR SR v stredu. ZZP žiada, aby sa vôľou občanov zaoberala NR SR ešte pred tým, ako budú poslanci rozhodovať o návrhoch zákonov z dielne ministra Valentoviča.

Združenie zdravotných poisťovní SR zastupuje záujmy štyroch súkromných zdravotných poisťovní - Apollo, Dôvery, Európskej zdravotnej poisťovne a Union ZP.

SITA