Brusel opäť zakázal dovoz britského mäsa

BRUSEL 12. septembra (WEBNOVINY) - Krajiny EÚ v stredu opäť zaviedli zákaz dovozu mäsa a dobytka z Veľkej Británie po potvrdení najnovšieho výskytu slintačky a krívačky na juhu Anglicka, povedal hovorca Európskej komisie. Výnimkou je iba Severné Írsko, na ktoré sa zákaz nevzťahuje. Rozhodnutie Brusel prijal potom, čo vrchný britský veterinár potvrdil ...

BRUSEL 12. septembra (WEBNOVINY) - Krajiny EÚ v stredu opäť zaviedli zákaz dovozu mäsa a dobytka z Veľkej Británie po potvrdení najnovšieho výskytu slintačky a krívačky na juhu Anglicka, povedal hovorca Európskej komisie. Výnimkou je iba Severné Írsko, na ktoré sa zákaz nevzťahuje.

Rozhodnutie Brusel prijal potom, čo vrchný britský veterinár potvrdil nové ohnisko krívačky a slintačky pri Londýne, neďaleko miesta, kde sa v auguste vyskytla takáto nákaza. Britské úrady dnes informovali
komisiu o novom výskyte krívačky a slintačky v Surrey, asi 50 kilometrov severne od oblasti, v ktorej bola choroba v auguste potvrdená, uviedla EK vo svojom stanovisku. Zákaz sa vzťahuje na všetky prežúvavce a ošípané.

EK tiež uviedla, že Británia dodržiava príslušné direktívy EÚ, likviduje zvieratá v mieste nákazy, kde zriadila aj 3-kilometrovú ochrannú a 10-kilometrovú kontrolnú zónu. Rozhodnutie komisie prichádza len deň po tom, čo zrušila posledné opatrenia predchádzajúceho zákazu.

SITA/AFP