SLeK chce sprísniť zákaz sietí lekární

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) chce sprísniť zákonom stanovený zákaz vytvárania siete lekární. Ako na tlačovej besede informovali predstavitelia SLeK, hoci zákon stanovuje, že povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti je možné vydať iba jednej fyzickej alebo právnickej osobe, a len na jednu lekáreň, ...

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) chce sprísniť zákonom stanovený zákaz vytvárania siete lekární. Ako na tlačovej besede informovali predstavitelia SLeK, hoci zákon stanovuje, že povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti je možné vydať iba jednej fyzickej alebo právnickej osobe, a len na jednu lekáreň, majitelia lekární ho obchádzajú. Spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré vlastnia jednotlivé povolenia, sú však podľa SLeK majetkovo aj personálne prepojené a správajú sa ako reťazec lekární.

SLeK preto navrhuje, aby samosprávny kraj pri vydávaní povolení musel prihliadať na počet obyvateľov a geografické pokrytie územia. Komora tiež chce výslovne zakázať zmluvy, ktorých obsahom je dohoda o riadení a prevádzkovaní viacerých verejných lekární. Tým by sa malo zabrániť neobmedzenému zriaďovaniu lekární, ktoré podľa SLeK doteraz neprinieslo očakávané zvýšenie kvality poskytovania lekárenskej starostlivosti.

Ako uviedol prezident SLeK Ján Valjan, súčasná právna úprava nezaručuje pacientom skutočne odbornú starostlivosť. Poslaním lekárnika je podľa komory dohliadať na bezpečnosť pacienta, pretože dokáže predchádzať rozličným chybám pri liečbe. Podľa SLeK je však podmienkou, aby sa osobne zúčastňoval výdaja lieku. Komora preto navrhuje aj prísnejšiu úpravu donášky liekov či predaja cez internet. Zároveň tiež žiada, aby sa dôslednejšie kontroloval zákaz predaja liekov inde ako v lekárňach - teda napríklad na benzínových pumpách či v hypermarketoch.

SITA