Po desiatich rokoch sa začne liečiť novým liekom proti HIV

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) - Po viac než desiatich rokoch sa na trh dostane nový liek proti vírusu HIV. Liek s účinnou látkou maravirok už schválil americký úrad U. S. Food and Drug Administration (FDA). Liečivo maravirok bráni vstupu vírusu HIV-1 do bielych krviniek, čím znižuje vírusovú záťaž a zvyšuje počet T-lymfocytov u pacientov infikovaných ...

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) - Po viac než desiatich rokoch sa na trh dostane nový liek proti vírusu HIV.
Liek s účinnou látkou maravirok už schválil americký úrad U. S. Food and Drug Administration (FDA). Liečivo maravirok bráni vstupu vírusu HIV-1 do bielych krviniek, čím znižuje vírusovú záťaž a zvyšuje počet T-lymfocytov u pacientov infikovaných špecifickým typom vírusu.

Úrad schválil maravirok v zrýchlenom schvaľovacom konaní a zaradil ho do kombinovanej antiretrovírusovej liečby dospelých pacientov infikovaných len CCR5-tropným vírusom HIV-1. Súčasne sa musia preukázať prítomné príznaky vírusovej replikácie a rezistencia HIV-1 voči viacerým antiretrovirotikám. Pomocou špeciálneho testu sa potvrdí, či je pacient infikovaný uvedeným CCR5-tropným vírusom HIV-1, ktorý je známy aj ako R5 vírus.

Maravirok, známy od roku 1997, je prvou účinnou látkou v skupine známej ako blokátory receptora CCR5, ktorý predstavuje dôležitú bránu vstupu vírusu do bielych krviniek (T-lymfocytov). Na rozdiel od ostatných perorálne užívaných liekov proti HIV, teda účinkuje na vonkajšom povrchu buniek, čiže ešte pred preniknutím vírusu do bunky.

SITA