Po zákaze fajčenia klesol v Škótsku počet infarktov

LONDÝN 10. septembra (WEBNOVINY) - Počet ľudí hospitalizovaných na srdcové infarkty klesol po zákaze fajčenia na verejných priestranstvách v Škótsku o 17 percent, informovali v pondelok úrady. Výskum Glasgowskej univerzity ukázal, že desať mesiacov pred zákazom bolo so srdcovým infarktom hospitalizovaných 3 235 ľudí, zatiaľ čo desať mesiacov po jeho ...

LONDÝN 10. septembra (WEBNOVINY) - Počet ľudí hospitalizovaných na srdcové infarkty klesol po zákaze fajčenia na verejných priestranstvách v Škótsku o 17 percent, informovali v pondelok úrady. Výskum Glasgowskej univerzity ukázal, že desať mesiacov pred zákazom bolo so srdcovým infarktom hospitalizovaných 3 235 ľudí, zatiaľ čo desať mesiacov po jeho zavedení to bolo len 2684 pacientov, povedala vládna hovorkyňa. Výskum bol zameraný na deväť nemocníc, čo predstavuje takmer dve tretiny všetkých nemocníc hospitalizujúcich srdcové infarkty v Škótsku.

Výskum prezentoval v Edinburgu škótsky tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Donnelly, ktorý povedal, že zákaz fajčenia už priniesol "pozoruhodné" výsledky. Výskum "poskytol dôkaz, že legislatíva podporuje zlepšovanie zdravotného stavu každého človeka v Škótsku - či už fajčiara alebo nefajčiara, detí i zamestnancov barov," povedal Donelly na stretnutí medzinárodných zdravotníckych expertov. "Jedným z najdôležitejších zistení je pokles počtu infarktov. Veríme, že zákaz fajčenia výraznou mierou prispel k ich redukcii."

SITA/AFP