Depresia horšia než artritída, astma, či cukrovka

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) - Depresia dokáže človeka viac vyčerpať než angína, artritída, astma alebo cukrovka. Vyplýva to z výskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), do ktorého sa zapojilo 245-tisíc ľudí. Tí pacienti, ktorých nielen sužuje depresia, ale aj iná chronická choroba ako je napríklad spomínaná cukrovka, majú situáciu mimoriadne ...

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) - Depresia dokáže človeka viac vyčerpať než angína, artritída, astma alebo cukrovka. Vyplýva to z výskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), do ktorého sa zapojilo 245-tisíc ľudí. Tí pacienti, ktorých nielen sužuje depresia, ale aj iná chronická choroba ako je napríklad spomínaná cukrovka, majú situáciu mimoriadne sťaženú. Lepšia liečba depresie by ale zlepšila celkové zdravie týchto ľudí. Odborníci preto žiadajú zvýšenie dotácií určených na liečbu mentálnych porúch.

Doktor Somnath Chatterji a jeho kolegovia oslovili ľudí zo 60 rôznych krajín a položili im zopár otázok o ich zdravotnom stave. Pýtali sa napríklad, ako dlho spávajú, aké mávajú bolesti, či trpia nejakými problémami pamäte, alebo sa nevedia sústrediť. Účastníkov sa tiež pýtali, ako sa im darí plniť úlohy bežného dňa. Samozrejme, brali do úvahy aj chudobu a iné faktory. Podľa nich, depresia má "zhubný" vplyv na celkový zdravotný stav chorého. Tím vyzval lekárov celého sveta, aby boli precíznejší v diagnostike a liečbe depresie.

SITA