Mobilné telefóny nemocničné prístroje ovplyvňujú

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) - Dôkazy, že mobilné telefóny môžu ovplyvniť zariadenia nemocníc, posilnila nová štúdia University of Amsterdam. Viac ako polovica dýchacích prístrojov, ktoré testovali holandskí vedci, prestala pracovať, keď v ich blízkosti zapli telefón. Britská vláda vyhlásila, že zákaz používať "mobily" v nemocniciach ...

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) - Dôkazy, že mobilné telefóny môžu ovplyvniť zariadenia nemocníc, posilnila nová štúdia University of Amsterdam. Viac ako polovica dýchacích prístrojov, ktoré testovali holandskí vedci, prestala pracovať, keď v ich blízkosti zapli telefón. Britská vláda vyhlásila, že zákaz používať "mobily" v nemocniciach môže byť miernejší. Štúdia zverejnená v žurnále Critical Care však predpokladá, že tento krok by sa nemal vzťahovať na niektoré oblasti v nemocniciach.

Experti testovali 61 lekárskych zariadení a ako zistili, väčšinu mobilný telefón ovplyvnil. Sústredili sa najmä na deväť dýchacích prístrojov používaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Sedem z nich môžu telefóny ovplyvniť a v šiestich prípadoch to vedci označili za hazard s priamym dopadom na fyzický stav pacienta. Prístroje monitorujúce aktuálny stav pacienta sú takisto citlivé. Sedem z trinástich mobilný signál rušil. Rovnako sú na tom aj infúzie pumpy. V prítomnosti mobilného telefónu nefungovali podľa internetovej stránky spoločnosti BBC správne tri zo siedmich.

SITA