Program vyváženého životného štýlu Dr. Claudie Osterkampovej

BRATISLAVA 31. augusta (WN/PR) - Mnohí z nás by chceli prakticky cez noc podstatne schudnúť – a schudnúť pritom nie je tak ťažké, ako by sa mohlo zdať. Časopisy súperia rýchlodiétami a radami, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov. Po niekoľkých dňoch snaženia, niekedy po týždni či dvoch, ste schopní dosiahnuť svoju ideálnu hmotnosť. Čo sa týka hmotnostného ...

BRATISLAVA 31. augusta (WN/PR) - Mnohí z nás by chceli prakticky cez noc podstatne schudnúť – a schudnúť pritom nie je tak ťažké, ako by sa mohlo zdať.

Časopisy súperia rýchlodiétami a radami, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov. Po niekoľkých dňoch snaženia, niekedy po týždni či dvoch, ste schopní dosiahnuť svoju ideálnu hmotnosť. Čo sa týka hmotnostného úbytku, viaceré diéty svoje sľuby plnia. Keď to tak je, prečo ešte stále nie je globálny problém obezity vyriešený?

Odpoveď na túto otázku znie, že skutočným problémom nie je schudnúť, ale ideálnu hmotnosť si udržať.

Keď sa vrátite k obvyklému jedálnemu lístku a doplníte zásoby sacharidov, v priebehu jedného dňa naberiete kilo alebo dve hneď späť. Rýchlo si tiež znovu vytvoríte zásoby tuku. Po období hladovania trvá metabolizmu, ktorý bol obmedzovaný, nejaký čas, kým začne opäť fungovať normálne.

Keď držíte diétu, telo dostáva menej energie, než je obvyklé. Viac-menej „nadšenie“ z toho, že ste diétu zvládli, a tiež nekontrolovateľná chuť hlavne na jedlo, ktoré ste mali v priebehu diéty zakázané, znamená, že je prakticky nemožné zníženie príjmu energie dlhodobo udržať. Skúsenosti ukazujú, že čím extrémnejšia je diéta a čím dlhšie a častejšie je opakovaná, tým je vyššie riziko vytvárania tukových zásob po jej ukončení.

Čo s tým môžete robiť?

Prvá vec, na ktorú nesmiete zabudnúť, je to, že musíte byť objektívni a zmieriť sa s faktami: nič vám nepomôže zbaviť sa telesného tuku rýchlo. Tuk predstavuje najefektívnejší spôsob ukladania energie v tele. Tuk obsahuje veľa kalórií a hlavne pri dnešnom typickom sedavom spôsobe života nejakú tú chvíľu trvá, kým tieto zásoby energie vyčerpáte a prejaví sa to na znížení tukových zásob. Kúzelný vzorec pre zníženie hmotnosti a telesného tuku je preto nasledovný:

energetický deficit x zachovanie si sily

Je úplne jasné, že čím väčšie je zníženie energie, tým rýchlejšie chudnete. Pravdepodobnosť, že budete dodržiavať diétu dlhodobo, je ale pomerne nízka. Diétu vždy sprevádzajú nevítané návaly hladu a skúsenosti ukazujú, že často znižovanie hmotnosti zastavia. Nikto sa s nimi dlhodobo nedokáže vyrovnať, skôr alebo neskôr vás donútia diétu prerušiť a znova sa objaví riziko, že opäť priberiete. Návaly hladu sú vždy nepredpokladané a nekontrolovateľné.

Skúsenosti nám ukazujú, že pre dodržiavanie diéty existujú dôležité pravidlá:
- Príjem jedla musí byť primeraný. Väčšina špecialistov odporúča zníženie kalorického príjmu o 500 až 800 kalórií denne a zdôrazňuje dôležitosť predĺženia času, ktorý venujete športu alebo iným pohybovým aktivitám.
- Jedlo, ktoré v priebehu diéty jete, musí byť chutné, inak rýchlo stratíte chuť v diéte pokračovať.
- Diéta musí vyhovovať vášmu dennému programu. Pokiaľ narúša vaše každodenné zvyky, veľmi rýchlo ju prerušíte.
- Každý sa potrebuje občas odmeniť nejakou pochúťkou, sladkosťou, jedlom rýchleho občerstvenia (fast foodu), atď. Ukazuje sa, že iba málo ľudí je schopných dodržať prísnu diétu a úplne sa vzdať týchto malých radostí. Je potrebné postupovať deň po dni a keď príde na „malé radosti“, je nutné sa kontrolovať. Pokiaľ ste schopní tieto „chute“ ovládať, môžete celý rad problémov s nadváhou vyriešiť navždy.

To nás privádza k téme zmeny životného štýlu. Pokiaľ zo svojho diára chcete navždy vymazať poznámky typu „schudnúť“, musíte prijať a dodržiavať niekoľko základných pravidiel životného štýlu.

Z dlhodobého hľadiska je to ako riadenie auta. Keď riadite, musíte si zapamätať niekoľko jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým sa vyhnete nebezpečenstvu. Nebolo by riadenie omnoho jednoduchšie, keby ste nemuseli sledovať dopravné značky? A presne o to ide v Programe vyváženého životného štýlu spoločnosti Amway.

Program pre vyvážený životný štýl(1)
Dr. Claudia Osterkampová(2)

Program vyváženého životného štýlu spoločnosti Amway vám nebude sľubovať rýchly úbytok hmotnosti. Jeho cieľom je stanoviť niekoľko základných kľúčových pravidiel a s jeho pomocou môžete dosiahnuť zdravý životný štýl a vyššiu úroveň fyzickej a duševnej pohody.
Čo sa týka fast foodu a spracovaných potravín, pravidlo č. 1 znie: pokiaľ chcete mať prehľad o tom, koľko kalórií ste skonzumovali, dávajte prednosť základným hodnotným potravinám pred spracovanými. Základom programu je zdravé stravovanie a zníženie alebo udržanie hmotnosti.
Kombinovaním správneho množstva základných hodnotných potravín, ako je napríklad ovocie, zelenina, obilniny, živočíšne a rastlinné bielkoviny, rastlinné tuky a nekalorické nápoje, dodávame telu zodpovedajúce množstvo dôležitých živín.
V poslednom období sú všetky diéty, ktorým ide o vyvážený príjem živín, založené na tomto jednoduchom princípe. Program vyváženého životného štýlu v tomto smere nie je výnimkou. Stanovuje množstvo kalórií a dôležitých živín na základe počtu porcií pre jednotlivé skupiny základných potravín. Výhodou je, že si v rámci skupiny potravín každý môže vybrať jedlo, ktoré má rád, rozhodnúť sa či si dá radšej hrušku, kiwi alebo pomaranč, mäso, rybu alebo syr... alebo bielkoviny jednoducho získavať z rastlinných zdrojov.

Pre jednoduchšie využitie programu sme pripravili užitočnú brožúru obsahujúcu Zoznam jedál a informácie, ako pri ich výbere z jednotlivých kategórií postupovať.

Na túto jednoduchú flexibilitu si človek musí najprv zvyknúť. Ale v momente, kedy sa vám to podarí, budete schopní určiť, čo môžete jesť aj na dovolenke, keď držíte diétu. Stačí len nahliadnuť do Zoznamu jedál a hneď vidíte, čo si môžete dať z bufetu a čo z ponuky v reštaurácii. Za niekoľko týždňov sa naučíte dobre rozumieť vašim osobným výživovým potrebám. Pokiaľ si navyše na základe Programu vyváženého životného štýlu vypracujete vlastný nutričný plán, dokážete si dosiahnutú hmotnosť udržať. Budete vedieť, aké jedlá a potraviny sú pre vás najlepšie a koľko a kedy ich môžete zjesť.

Máme tiež dobrú správu pre tých, ktorí sa radi stravujú v reštauráciách alebo vo fast foodoch: v rámci Programu vyváženého životného štýlu spoločnosti Amway je všetko dovolené. Existujú však jasné pravidlá, ktoré stanovujú, koľko „jedla“ si môžete navyše týždenne dopriať bez prekročenia povoleného množstva kalórií a ohrozenia svojej diéty. Náš program tak bude zaujímať aj tých, ktorí sa neusilujú o zníženie hmotnosti. Jednoducho prejdete rovno k IV. fáze programu (udržanie váhy), ktorá vám zaistí rovnováhu medzi príjmom základných hodnotných a spracovaných jedál. Čoskoro zistíte, aké ľahké je zhrešiť bez pocitu viny. Ďalší dôležitý a rozhodujúci moment, na ktorý tiež nesmieme zabúdať, je plán každodenného cvičenia. Pokiaľ vám záleží na vašom zdraví a tele, musíte pravidelne cvičiť. Na tomto názore sa zhodujú všetci odborníci na svete. Väčšina ľudí však toto nerada počuje a radšej sa vyhovára na stres v práci a podobne. To ale nič nemení na skutočnosti, že ľudské telo potrebuje pohyb. Prechádzku, beh, plávanie, atď. Každý si môže vybrať, čo mu najlepšie vyhovuje.

So zázračnými rýchlymi diétami sa nikam nedostaneme. Tie môžu situáciu len zhoršiť. Či sa nám to páči alebo nie, musíme sa zmieriť so skutočnosťou, že chudnutie chvíľu trvá. Aby sme schudli, musíme zmeniť svoje stravovacie návyky a každý týždeň si nájsť čas na pravidelné cvičenie. Program vyváženého životného štýlu spoločnosti Amway umožní každému vytvoriť si vlastnú diétu a plán cvičenia. Nejde len o zníženie hmotnosti, ale tiež o to, aby ste dosiahnutú hmotnosť v budúcnosti ľahšie udržali. S naším programom je jednoduché vrátiť sa späť k správnym návykom, i keď ich niekedy aj porušíte.

(1)Program vyváženého životného štýlu bol vytvorený za podpory Dr. Claudie Osterkampovej a Nutrilite Inštitútu zdravia (Nutrilite Health Institute).
(2)Dr. Claudia Osterkampová zabsolvovala štúdium v oblasti výživy a potravinárskych vied na Univerzite v Mníchove, ukončené doktorátom. V súčasnej dobe pracuje ako nezávislá konzultantka pre oblasť výživy v Nemecku. Ako nezávislý poradca pre výživu spolupracovala v rámci nemeckej olympijskej športovej federácie a pre ďalšie športové federácie v Nemecku.

Kontakt a bližšie informácie:
Erika Pšenková
Riaditeľka pobočky AMWAY na Slovensku
e-mail :Erika_Psenkova@Amway.com
tel.: +421 2 4920 4430
Amway Slovensko, s.r.o.
Letná 3
831 03 Bratislava
www.amway.sk

Ivan Kotúček
výkonný riaditeľ
tel.: 00421 902 901 180
ACRC
Kremnická 14,
851 01 Bratislava
tel: 00421 2 206 333 26
web: http://www.acrc.sk

AMWAY,ACRC