Ženy preferujú ružovú z evolučných dôvodov

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Nie kultúra, ale evolúcia je dôvodom, prečo ženy preferujú iné farby ako muži. Informoval o tom internetový portál lidovky.cz, odvolávajúc sa na výskum britských vedcov. Ako komentovala Anya Hurlbert z Univerzity v Newcastle, dnes každý predpokladá, že dievčatá viac inklinujú k ružovej. "Je zarážajúce, že až ...

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Nie kultúra, ale evolúcia je dôvodom, prečo ženy preferujú iné farby ako muži. Informoval o tom internetový portál lidovky.cz, odvolávajúc sa na výskum britských vedcov. Ako komentovala Anya Hurlbert z Univerzity v Newcastle, dnes každý predpokladá, že dievčatá viac inklinujú k ružovej. "Je zarážajúce, že až doteraz sa tým nikto nezaoberal, zvlášť, keď si uvedomíme, ako je zakorenený názor, že dievčatá sa od chlapcov líšia obľubou ružovej farby," povedala Hurlbert, ktorá na štúdii publikovanej v v časopise Current Biology spolupracovala s Yazhu Lingom.

Podľa nich, uprednostňovanie farieb sa mohlo objavovať už dávno. "Domnievame sa, že rozdiely sú výsledkom evolučnej deľby práce," uvádzajú v štúdii a tvrdia že preferovanie niektorej z farieb je výsledkom prírodného výberu. "Kým muži majú radšej modré odtiene, ženy evolúcia poznamenala tak, že dávajú prednosť červeným," dodala vedkyňa.

Svoje zistenia argumentovali závermi z výskumu, na ktorom sa zúčastnilo 208 mladých mužov a žien. Vedci ich vpustili do tmavej miestnosti a na počítačovom monitore im ukazovali dvojice farebných trojuholníkov. Ako ďalej píše portál lidovky.cz, k dispozícii mali tisíc týchto geometrických útvarov. Muži a ženy mali čo najrýchlejšie kliknutím na myš vybrať ten trojuholník, ktorý sa im viac páčil.

Aby sa potvrdilo, že výber farieb nie je podmienený kultúrou, ale evolúciu, do testovania zapojili nielen Britov, ale aj Číňanov. Výsledky sa u etník nelíšili. Univerzálne najobľúbenejšou farbou bola modrá. Spomedzi červenej, zelenej, žltej a modrej, ženy najviac preferovali červenú. "Výsledky ľahko posúvajú ženské farebné preferencie od modrej smerom k červenej, čo znamená ružovú," uzavrela Hurlbert. Obľúbenosť modrej farby vysvetlila tiež evolučne. Pekná modrá totiž kedysi znamenala najmä zdroj čistej - pitnej vody, či záruku dobrého počasia.

SITA