Rozchod nie je až taký zlý ako si mnohí myslia

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Aj napriek srdcervúcim piesňam popových hviezdičiek, či básňam opustených básnikov, si americkí vedci myslia, že prekonať rozchod nie je až také ťažké. "Našu schopnosť prekonať 'zlomeninu srdca' veľmi podceňujeme," uviedol Eli Finkel, asistent profesora z Northwestern University, ktorého štúdia sa objavila ...

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) - Aj napriek srdcervúcim piesňam popových hviezdičiek, či básňam opustených básnikov, si americkí vedci myslia, že prekonať rozchod nie je až také ťažké. "Našu schopnosť prekonať 'zlomeninu srdca' veľmi podceňujeme," uviedol Eli Finkel, asistent profesora z Northwestern University, ktorého štúdia sa objavila na internetových stránkach Journal of Experimental Social Psychology. Spolu s kolegom Paulom Eastwickom sledovali mladých zaľúbencov. "Ľudia v priemere preceňujú to, akí budú po rozchode zničení," spresnil Finkel.

Na deväťmesačnej štúdii sa zúčastnili vysokoškolskí študenti, ktorí sa schádzali najmenej dva mesiace a každé dva týždne vyplnili dotazník. Dáta získali od 26 ľudí, desiatich žien a 16 mužov, ktorí sa rozišli so svojimi partnermi počas prvých šiestich mesiacov experimentu. Strach účastníkov pred rozchodom porovnali s ich skúsenosťou po rozchode. "Ľudia, ktorí sú zaľúbení, berú rozchod ťažšie. Ich predpovede pred rozpadom vzťahu sú však oveľa horšie," dodal Finkel.

SITA/Reuters