Rusko zakázalo dovoz talianskej hydiny

MOSKVA 21. augusta (WEBNOVINY) - Rusko zakázalo od pondelka dovoz hydiny z Talianska po tom, ako v krajine potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky. V utorok o tom informoval ruský veterinárny dozorný orgán Rosselchoznadzor, podľa ktorého sa zákaz vzťahuje na živé vtáky, vajíčka, hydinové mäso, ako aj na všetky hydinové výrobky, ktoré nie sú tepelne spracované, ...

MOSKVA 21. augusta (WEBNOVINY) - Rusko zakázalo od pondelka dovoz hydiny z Talianska po tom, ako v krajine potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky. V utorok o tom informoval ruský veterinárny dozorný orgán Rosselchoznadzor, podľa ktorého sa zákaz vzťahuje na živé vtáky, vajíčka, hydinové mäso, ako aj na všetky hydinové výrobky, ktoré nie sú tepelne spracované, či krmivo pre hydinu. Talianske ministerstvá zdravotníctva a pôdohospodárstva však tvrdia, že vírus H5N2 objavený v Taliansku nie je pre ľudí nebezpečný. Ministerstvá ďalej uviedli, že v oboch prípadoch na severe krajiny, kde sa vírus objavil, urobili patričné opatrenia a všetky nakazené vtáky zlikvidovali.

Taliansky minister pôdohospodárstva Paolo De Castro dodal, že kontroly potravinárskych produktov sú v Taliansku jedny z najprísnejších v Európe. "Ruské rozhodnutie sa nezdá byť opodstatnené žiadnym iným dôvodom než komerčným. Neexistuje žiadne nebezpečenstvo pre spotrebiteľov," povedal De Castro.

Rusko obvykle zakáže dovoz hydiny z krajiny po tom, ako dostane od Medzinárodného epizootologického úradu (OIE) oficiálne potvrdenie o výskyte nejakého vírusu. V tomto roku už Moskva zakázala kvôli vtáčej chrípke dovoz hydiny z Maďarska, Českej republiky a Veľkej Británie. Poľsko nesmie do Ruska vyvážať mäsové ani rastlinné výrobky od novembra 2005.

SITA, Reuters