Únia zváži zrušenie embarga na export britského mäsa

BRUSEL 21. augusta (WEBNOVINY) - Británia dosiahla "pozitívny" pokrok pri riešení problémov s výskytom nákazy slintačky a krívačky, povedal v utorok hovorca eurokomisára pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markosa Kyprianou. Philip Tod a vyslovil nádej, že Európska únia tento týždeň zmierni zákaz exportu britského mäsa. Celá Británia bola ...

BRUSEL 21. augusta (WEBNOVINY) - Británia dosiahla "pozitívny" pokrok pri riešení problémov s výskytom nákazy slintačky a krívačky, povedal v utorok hovorca eurokomisára pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markosa Kyprianou. Philip Tod a vyslovil nádej, že Európska únia tento týždeň zmierni zákaz exportu britského mäsa. Celá Británia bola na začiatku tohto mesiaca označená za vysokorizikovú zónu pre mäso a mliekarenské výrobky. Stalo sa tak po vypuknutí nákazy slintačky a krívačky na dvoch farmách v grófstve Surrey na juhovýchode Anglicka. Británia dúfa, že únia na štvrtkovom stretnutí veterinárnych expertov EÚ vydá súhlas pre zmiernenie reštrikcií, označí väčšinu územia za nízkorizikovú zónu a tým povolí export mäsa a mliekarenských výrobkov.

"Vývoj situácie okolo nákazy je pozitívny a my vo štvrtok zvážime, či môžeme znížiť stupeň rizika a označenia územia z vysokorizikovej na nízkorizikovú zónu." povedal Tod. Európska komisia, výkonný orgán EÚ, vydá odporúčania pre stretnutie expertov EÚ, ktoré bude nasledovať po rozhovoroch s Britániou o poslednom vývoji situácie, dodal Tod. Aktuálny zákaz importu vyprší v piatok.

SITA/AFP