Na trhu je osem nebezpečných zubných pást z Číny

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na osem nebezpečných zubných pást z Číny. Niektoré sú v balení so zubnými kefkami. Ako informoval riaditeľ ÚVZ Ivan Rovný, pasty obsahujú dietylén glykol. "Je to vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes," povedal Rovný. Po ...

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na osem nebezpečných zubných pást z Číny. Niektoré sú v balení so zubnými kefkami. Ako informoval riaditeľ ÚVZ Ivan Rovný, pasty obsahujú dietylén glykol. "Je to vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes," povedal Rovný. Po požití môže spôsobiť vracanie, závraty, zlyhanie obličiek, problémy s dýchaním, kŕče a dokonca kómu. Pri dlhodobejšom užívaní môže ohroziť najmä deti a spotrebiteľov chorých na obličky alebo pečeň.

Ide o zubné pasty s kefkou MAXAM Triple Action Toothpaste, Cool Mate Toothpaste with toothbrush, Amalfi-Dent Classic Toothpaste, Amalfi-Dent Herbal Toothpaste a zubné pasty Zhicheng Aloe Super Whitening Toothpaste, In Chinese Toothpaste, Zahncreme Toothpaste new 4 U a Gilchrist & Soames Toothpaste / Dentifrice. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove podľa Rovného zistil, že na slovenskom trhu sa objavila zubná pasta MAXAM Triple Action Toothpaste. Na tento výrobok vydali zákaz uvádzania do obehu a predaja. Rovný tvrdí, že je možné, že na našom trhu sú aj ďalšie z týchto pást, preto spotrebiteľom odporúčajú, aby ich nekupovali a nepoužívali.

Informácie o nebezpečných zubných pastách v Európskej únii nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX pre nepotravinárske výrobky kontrolné orgány v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Rumunsku, Grécku a Dánsku.

SITA